Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 5 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

LEGO laat jou tijdelijk een echte limited edition LEGO-set bouwen

Voor het eerst kan iedereen, ja, iedereen, meedoen met het officiële Bricklink Designer Program van LEGO. Zorg dat je er op tijd bij bent, ontwerp je eigen set, en je kunt er nog flink aan verdienen ook.

Er zijn altijd van die beroepen waarvan je kunt blijven dromen, ongeacht hoe hoog je nu op de carrièreladder zit. Of je nou advocaat of architect bent. Voor fervente LEGO-bouwers is die droom vrij concreet: het werken bij de Deense speelgoedfabrikant als designer.

Van LEGO IDEAS naar Bricklink

Iemand moet immers al die sets ontwerpen die in je lokale speelgoedwinkel belanden. Steeds vaker schakelt LEGO daar echter de hulp voor in van zijn meest trouwe fans: volwassen bouwers. Meerdere keren per jaar selecteert het merk de beste door fans ontworpen sets op het online platform IDEAS, en brengt ze vervolgens (met kleine aanpassingen) echt uit.

Daardoor hebben we al pareltjes gekregen zoals deze inclusieve voetbaltafel en een imposante vuurtoren. Naast IDEAS is LEGO sinds 2019 ook de eigenaar van BrickLink, een platform dat onder andere een soort Marktplaats voor LEGO is.

Naast de handel in tweedehands steentjes gebruiken de Denen BrickLink echter ook voor andere doeleinden. Je hebt nu namelijk de kans om voor één keer, naast je huidige baan, een echte LEGO-ontwerper te worden!

LEGO laat jou tijdelijk een echte limited edition LEGO-set bouwen Bricklink Designer Program
⚡ Een voorbeeld van een Designer Program-set

Eigen sets crowdfunden

Op het online platform kun je namelijk het BrickLink Designer Program vinden. Voorheen hield dat in dat ontwerpers van IDEAS-sets die de boot misten, een tweede kans kregen om daar hun ontwerpen aan te bieden aan andere fans. Een soort direct verkoopkanaal middels crowdfunding, voor sets die LEGO niet in massaproductie kan of wil nemen.

Vanaf 1 februari gaat echter Series 1 van het Designer Program van start, en voor het eerst kan iedereen meedoen. Jij, wij, iedereen. Vanaf dan kun je op deze officiële pagina je eigen ontwerp indienen. Er zijn wel wat beperkingen: je mag maximaal 8500 steentjes gebruiken, en je set moet ontworpen worden in de Bricklink Studio-software.

Na 28 februari, de deadline voor het indienen van je design, gaat LEGO vijf sets selecteren. Fans kunnen meestemmen welke sets het tofst zijn, maar uiteindelijk maakt het speelgoedmerk de keuze wie er door mag naar de volgende ronde.

LEGO laat jou tijdelijk een echte limited edition LEGO-set bouwen Bricklink Designer Program
⚡ Een voorbeeld van een Designer Program-set (Afbeelding: LEGO)

Beperkte oplage

Daarna werkt het proces als volgt: fans kunnen zich inschrijven om één of meerdere van de vijf sets te kopen. Elk ontwerp dat meer dan drieduizend pre-orders krijgt, zal door LEGO geproduceerd worden. Dan hebben we het over 20.000 of minder exemplaren. Verwacht de winnaars dus niet tegen te komen in je lokale Intertoys: enkel IDEAS-winnaars worden op die schaal geproduceerd.

Ook interessant: de winnaars krijgen vijf procent van de omzet. Wel heeft LEGO tijdens de wedstrijd de rechten op je ontwerp in zijn bezit, maar “als je ontwerp niet wordt gekozen, krijg je alle rechten meteen terug.” Laatste tip: het is niet toegestaan om bestaande franchises in je ontwerp te betrekken. Een Super Mario- of Star Wars-ontwerp is dus automatisch gediskwalificeerd. Je kunt alle guidelines en regels hier vinden.

LEGO begint 2023 met 14 toffe nieuwe sets voor volwassenen

BrickLink

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.