Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 1 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

LEGO dropt werkende voetbaltafel vol diversiteit en inclusie

LEGO zet een eerste stap richting een inclusiever voetbal met een gloednieuwe voetbaltafel, ontworpen door een fan. Maak kennis met het nieuwste hebbeding van de Deense fabrikant: de LEGO Ideas 21337 Foosball Table!

Van werkende vuurtorens tot peperdure ruimteschepen uit Star Wars, LEGO zorgt ervoor dat ons wensenlijstje voor de feestdagen met de week groeit.

LEGO gaat voor volwassen publiek

Het Deense speelgoedmerk richt zich al lang niet meer enkel op kinderen. De sets van het bedrijf waren altijd al geschikt voor jong en oud, maar vooral de laatste jaren focust LEGO zich voornamelijk op volwassen fans.

Geel is verleden tijd: LEGO scoort met inclusieve voetbaltafel
(Afbeelding: LEGO)

Fans met een iets ruimere portemonnee dan de gemiddelde achtjarige. Dat is ook wel nodig, want zeker na de recente prijsstijgingen is LEGO een zeer prijzige hobby geworden. En het was al geen goedkoop spul.

Zestienjarige prijswinnaar

Toch is het weer tijd om door te sparen. De Deense fabrikant heeft namelijk een gloednieuwe set onthuld. Dan hebben we het over de LEGO Ideas 21337 Foosball Table. Een hele mond vol, maar dan heb je ook wat: een werkende voetbaltafel.

Even een stap terug: vorig jaar hield LEGO een wedstrijd onder fans. Zij mochten helemaal los gaan binnen het thema ‘We Love Sports‘. De winnaar van de bouwwedstrijd werd de ultieme eer beloofd: zijn of haar set zou echt uitgebracht gaan worden.

Geel is verleden tijd: LEGO scoort met inclusieve voetbaltafel
(Afbeelding: LEGO)

De uiteindelijke winnaar was Donát Fehérvári, een zestienjarige fan uit Hongarije. Hij ontwierp een voetbaltafel en won daarmee de wedstrijd. Nu, een jaar later, komt de langverwachte officiële versie uit als echte bouwset.

LEGO maakt al jaren commerciële versies van door fans bedachte modellen, door eens in de zoveel tijd de beste sets op het platform LEGO Ideas te selecteren. Zo kwam de onlangs uitgebrachte vuurtoren ook tot leven.

LEGO Ideas 21337 Voetbaltafel

Zelden zagen we het uiteindelijke product echter zo sterk afwijken van de fan-versie als nu. Aanschouw hier de reusachtige voetbaltafel van Donát Fehérvári:

Geel is verleden tijd: LEGO scoort met inclusieve voetbaltafel
(Afbeelding: LEGO)

Dat is wel even andere koek dan wat Antica Bracanov ervan heeft gemaakt, een ontwerper bij LEGO. Zijn versie is een stuk compacter. En laten we eerlijk zijn: een stuk geschikter als bouwset. Wie heeft er plek voor een full-size tafel? LEGO is bovendien al prijzig genoeg in het kleine formaat.

De LEGO Ideas 21337 Foosball Table gaat namelijk 249,99 euro kosten. Daarmee bouw je een 29 centimeter lange miniatuur-voetbaltafel, die overigens echt werkt. Het geheel is 42 centimeter hoog.

22 inclusieve minifiguurtjes

Je krijgt er in totaal 22 minifiguurtjes bij, waarvan je zelf de opstelling kunt bepalen. Aan de stangen binnen de voetbaltafel kun je er namelijk tien bevestigen. De rest plaats je op de reservebank, die bij de set is inbegrepen.

Geel is verleden tijd: LEGO scoort met inclusieve voetbaltafel
(Afbeelding: LEGO)
Geel is verleden tijd: LEGO scoort met inclusieve voetbaltafel
(Afbeelding: LEGO)

Over die minifiguurtjes gesproken: die markeren een mijlpaal voor LEGO. In plaats van de gebruikelijke gele gezichten zijn de voetballers namelijk voorzien van echte huidskleuren. Er zit zelfs een speler bij met vitiligo en eentje met een gehoorapparaat. Sterker nog, LEGO levert 44 hoofden en 43 haarstukken bij deze set, zodat je zeker weten jezelf na kunt maken.

Nu te koop

Het levert hoe dan ook een tof eindresultaat op, dat ondanks de compacte afmetingen dus echt ‘werkt’. Hoe enerverend een potje foosball op die schaal is, blijft echter nog even de vraag. Daar kom je vanaf vandaag (1 november) achter, want de LEGO Ideas 21337 Foosball Table is nu beschikbaar in de Store.

Geel is verleden tijd: LEGO scoort met inclusieve voetbaltafel
(Afbeelding: LEGO)

In de tussentijd kun je ook tweedehands deze set uit 2006 overwegen. Een voetbalspel van LEGO met een andere insteek, waarbij elke speler zijn eigen veer heeft waarmee je de bal kunt lanceren. Laat het volgende WK maar komen!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.