Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gesponsord 18 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

De ochtendroutine die jou meer energie levert dan koffie

Ben jij ‘s morgens je bed niet uit te branden? Welnu, je kunt jouw ochtend hacken en de dag energieker beginnen. Het fijne is dat je er niet eens je bed voor uit hoeft. Het eerste wat jij in het vervolg ‘s ochtends doet, is gewoon even een paar minuten stretchen.

Door te stretchen geef je zowel je spieren als je hersenen het signaal dat het tijd is om te ontwaken. In bed blijven liggen en snoozen geeft juist het tegenovergestelde effect: je komt moe en lamlendig je bed uit.

Waarom stretchen werkt? Bewegen verrijkt vogens onderzoek je bloed met zuurstof en stimuleert je stofwisseling. Het resultaat hiervan is dat jouw ochtendmoeheid sneller verdwijnt en je daar niet eens een bak koffie voor nodig hebt.

Daarnaast maakt stretchen in de ochtend verschillende stofjes vrij in de hersenen, onder andere serotonine en dopamine. Serotonine staat bekend als het geluksstofje, dopamine is een stofje dat hoort bij het beloningssysteem in je hersenen. De combinatie zorgt voor een vrolijk, energiek begin van de dag.

Middagdip? Deze truc zorgt voor dubbele energie

Stretchen voor een energieke dag: vier manieren

Het rekken en strekken hoeft niet veel tijd te kosten: met een paar minuten ben je er al. Gebruik die negen snooze-minuten morgen dus eens nuttig. Die paar minuten hebben een groot effect op de soepelheid van je spieren en op jouw mentale staat.

1. Stretch 1: hele lichaam

Ga op je rug liggen en breng je armen omhoog langs je hoofd. Strek zowel je armen als benen helemaal uit, zodat je de rek in je rug, schouders en billen voelt. Het moet voelen alsof er aan twee kanten aan je getrokken wordt. Houd een paar seconden vast, en ontspan weer. Herhaal nog twee keer.

Krijg je snel last van kramp in je kuiten? Dit voorkom je door jouw tenen niet naar beneden te wijzen, maar je voeten te buigen.

2. Stretch 2: rug

Met deze oefening maak je vooral je rug los. Blijf op bed liggen, maar buig je knieën en zet je voeten op het matras. Beweeg beide knieën naar links, terwijl jouw schouders op het matras blijven liggen. Houd een aantal seconden vast, en keer terug naar de beginpositie. Herhaal drie keer per kant.

3. Stretch 3: nek en schouders

De volgende spieren die we aanpakken zijn de nekspieren. Ga op de bedrand zitten. Kijk recht naar voren en houd je rug recht. Draai je hoofd naar links en houd je schouders op hun plek. Je voelt nu een stretch. Houd dit 5 seconden vast, kijk weer naar voren en herhaal tien keer met zowel links als rechts.

4. Stretch 4: armen, benen en rug

De laatste oefening voer je staand uit. Ga naast je bed staan en strek je armen recht omhoog. Maak jezelf zo lang mogelijk. Vervolgens buig je naar voren, en probeer je met je vingers je voeten aan te raken. Het is niet erg als dat niet lukt, maar probeer in elk geval zo ver mogelijk naar beneden te rekken. Houd een aantal seconden vast, en kom langzaam weer omhoog.

De smaak van het stretchen te pakken? Probeer dan ook eens deze 5 effectieve stretches tegen spierpijn na een intensieve hike.

https://www.manners.nl/dag-niet-beginnen-koffie/

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.