Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 2 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Middagdip? Deze truc zorgt voor dubbele energie

Dat een powernap je productiever maakt, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Maar hoe komt het dan dat je elke keer verward, duizelig en chagrijnig wakker wordt als jij zo’n middagdutje uitprobeert? Dat is niet echt de energieboost die je nodig hebt. De oplossing is een koffiedutje, oftewel de ‘nappuchino’.

Het gevoel van sufheid na zo’n dutje, wordt ook wel slaapinertie genoemd. Wil je dit voorkomen en bovendien een extra shot aan energie krijgen? Voeg dan koffie toe aan de mix.

Koffie + powernap = dubbel shot aan energie

Zowel van koffie als van een powernap is bewezen dat ze goed zijn voor de productiviteit. Maar gebruik je deze hulpmiddelen samen, dan kun je helemaal rekenen op een krachtige boost in energie.

Onderzoeken in Engeland en Japan toonden aan dat je je beter kunt concentreren tijdens werk als je vlak voor je powernap een koffie drinkt. Beter nog dan wanneer je alleen een dutje doet of alleen koffie drinkt. Het is hierbij wel belangrijk dat je 20 minuten of korter slaapt.

Dit noem je ook wel de ‘nappuchino’ en die is wat ons betreft het proberen waard. Koffie en slapen zijn nou eenmaal twee van onze favoriete dingen. En nu het thuiswerkadvies weer is aangescherpt, is dit het ideale moment om zo’n koffiedutje uit te proberen.

Hoe werkt zo’n nappuchino?

Maar, vraag je jezelf misschien af, wat is de wetenschap achter zo’n nappuchino? Dat is simpel: slapen vermindert de hoeveelheid adenosine in je hersenen en lichaam. Dit is de chemische stof die ervoor zorgt dat je je moe voelt.

Cafeïne heeft ongeveer 20 minuten nodig om in te werken en helpt adenosine te blokkeren. Door een powernap van twintig minuten te doen, verminder je dus de adenosine in je systeem. De cafeïne heeft vervolgens minder van de chemische stof om mee te concurreren. Het resultaat? Je koffie is een stuk effectiever.

Management- en gedragswetenschapper Daniel Pink zweert bij de nappuchino. Het is één van zijn vijf geheimen voor de perfecte powernap. Hij raadt mensen aan het koffiedutje tussen 14.00 en 16.00 uur te doen, wanneer onze cortisolspiegels dalen. Dat kan ook één van de redenen zijn dat je last hebt van je middagdip.

Op Well + Good benadrukt slaapexpert Michael Breus dat de nappuchino geen dagelijkse gewoonte moet worden, maar alleen gebruikt moet worden als pick me up op dagen dat je het echt nodig hebt. “Ik raad aan om deze powernap maximaal twee keer per week te gebruiken”, zegt hij. “Als je constant moe bent, is het verstandiger om naar je slaaproutine in het algemeen te kijken, inclusief hoeveel slaap je ‘s nachts krijgt.”

Waarschijnlijk drink jij helemaal op de verkeerde manier koffie. Wist je bijvoorbeeld dat je een dag beter niet kunt beginnen met het zwarte goud?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.