Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 6 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

7 simpele tips voor slechte slapers die constant naar de wc moeten

Moet je er ‘s nachts regelmatig uit voor een ongewenst bezoek aan het toilet? Geen paniek, er is een aantal simpele regels gedurende de dag en avond tegen nachtelijk plassen. Kleine aanpassingen voor een betere nachtrust.

Je hebt niet direct een slechte blaas of prostaat als je ‘s nachts regelmatig wakker wordt om te plassen. Wel is het goed om even met je huisarts te overleggen als je serieus last hebt of krijgt van nachtelijk plassen. Dit kan allerlei oorzaken hebben, waar vanuit de medische hoek vaak iets tegen te doen is.

Nachtelijk plassen van alle leeftijden

Maar nachtelijk plassen, zoals het regelmatig wakker worden voor een toiletbezoek wordt genoemd, komt voor onder alle leeftijden. En meestal is er medisch niet zoveel aan de hand. De een heeft een ietwat overactieve blaas, de ander kan het gevoel simpelweg minder goed onderdrukken of slaapt lichter. Het is geen verrassing dat de klachten wel toenemen naarmate je ouder wordt.

Tips voor een betere nachtrust

Deze zeven simpele regels gedurende de dag en avond zijn afkomstig van urologen van het MMC. Baat het niet, dan schaadt het niet. Check direct ook wat je wél moet consumeren voor het slapen gaan.

  1. Niet meer drinken na 20.00 uur ′s avonds of uiterlijk twee uur voor het slapen gaan
  2. Drink na 13.00 uur geen koffie of andere cafeïnehoudende dranken meer
  3. Vermijd (of beperk) het drinken van koolzuurhoudende dranken en alcohol in avonduren
  4. Drink niet meer dan 2 liter per dag
  5. Plas leeg voor het slapen gaan
  6. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging overdag (minimaal 30 minuten per dag, maar het liefst meer)
  7. Zit overdag regelmatig met je benen omhoog (dit geldt voor mensen die veel vocht vasthouden)

Slapen als Erling Haaland en Arie Boomsma

Check ook deze ene gouden regel voor een betere nachtrust, die nog simpeler is dan de bovenstaande tips tegen nachtelijk plassen. En als je het echt bont wil maken, dan volg je de Spartaanse slaaptip van Erling Haaland en Arie Boomsma.

MMC

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.