Alrik de Jong
Alrik de Jong Voeding 11 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

De beste en slechtste voeding om voor het slapen te eten

Is het verstandig om te eten voor het slapen? En wat is dan de beste en slechtste voeding voor je nachtrust?

Je hebt de gouden tip voor een betere nachtrust, de militaire methode om binnen 2 minuten te slapen en de Spartaanse hack die Erling Haaland en Arie Boomsma delen. Allemaal het proberen waard als je slecht slaapt of in slaap komt, maar ze garanderen niets.

Eten en drinken voor het slapen

Wat wel gegarandeerd invloed heeft op je nachtrust, is je voeding. Lees wat je beter wel en niet kunt eten en drinken. Een stelregel is daarbij dat je 2 tot 3 uren voordat je naar bed gaat helemaal niet meer eet. Ook handig: na de lunch geen koffie meer.

De beste voeding voor een goede nachtrust

Te beginnen bij de beste voedingsmiddelen om ‘s avonds te eten. Dit zijn natuurlijk geen letterlijke slaapmiddelen, maar verschillende wetenschappelijke onderstrepen wel degelijk de positieve eigenschappen met betrekking tot je slaap.

1. Kersen

Kersen staan bekend als een van de beste voedingsmiddelen voor een goede nachtrust, omdat ze van nature melatonine bevatten. Kersen eten of kersensap drinken kan helpen om langer en dieper te slapen.

2. Rauwe honing

Honing stimuleert melatonine en remt orexine, de neuropeptide die ervoor zorgt dat we ons scherp en alert voelen. Een kop heet water met citroen en honing is een goede avonddrank om het lichaam te kalmeren en de slaap te bevorderen.

3. Bananen

Veel mensen eten bananen bij het ontbijt, maar omwille van je nachtrust kun je die dagelijkse banaan beter naar de avond verhuizen. Bananen behoren tot verstandige voedingsmiddelen voor het slapen. Zo bevat de exotische vrucht magnesium, waardoor je spieren ontspannen en lichaam kalmeert.

Ook bevatten bananen tryptofaan, een aminozuur dat in je lichaam zorgt voor de aanmaak van serotonine. Serotonine stimuleert dan weer de aanmaak van melatonine, waardoor je slaperig wordt. “Zoals cafeïne je wakker houdt, kan voeding met tryptofaan je doen slapen”, aldus slaapdeskundige Stephanie Molenaar in een eerder interview met Manners. Probeer voor het slapen gaan een banaan in plakjes met een beetje natuurlijke notenboter.

4. Kalkoenfilet

Kalkoen is niet alleen een uitstekende bron van eiwitten, het kan ook bijdragen aan een betere nachtrust. Net als een banaan bevat kalkoen veel tryptofaan. Bruine rijst, vis en yoghurt bevatten ook veel van dit kalmerende aminozuur, waardoor dit verstandige voedingsmiddelen zijn om te eten voor het slapen.

5. Amandelen of walnoten

Amandelen bevatten net als bananen magnesium. Magnesium is goed voor het reguleren van je bloedsuikerspiegel tijdens het slapen, waardoor het bijdraagt aan een diepere slaap. Ook walnoten kunnen een goede nachtrust stimuleren, te weten dat die melatonine bevatten.

De slechtste voedingsmiddelen voor je slaap

Dan de voeding die je beter niet kunt eten. Daarbij de notie dat alcoholische dranken ook een negatieve invloed hebben op je nachtrust. Dat slaapmutsje werkt eigenlijk averechts.

1. Chocolade

Chocolade bevat relatief veel cafeïne en suiker, en dat is niet goed voor het slapen. Andere voedingsmiddelen en dranken die cafeïne bevatten zijn koffie, thee en energiedrankjes.

2. Kaas

Sterke of gerijpte kaas en vleeswaren zoals spek, ham en salami bevatten van nature veel van het aminozuur tyramine, waardoor een mens zich alert voelt. Tyramine zorgt ervoor dat de bijnier het ‘vecht-of-vlucht’-hormoon vrijgeeft, wat de alertheid gedurende een aantal uren verhoogt. En tijdens het slapen wil je alles behalve alert zijn.

3. Curry en ander pittig eten

Pittig eten, zoals een curry, hete saus en mosterd, bevatten veel capsaïcine. Deze chemische stof verhoogt de lichaamstemperatuur door je thermoregulatie te verstoren, waardoor je slaap wordt verstoord. Naast pittig eten hebben voedingsmiddelen met veel vet en koolhydraten ook een negatieve impact op je nachtrust.

4. IJs

Je bent geneigd om na het eten nog een kom ijs naar binnen te werken. Lekker, maar eigenlijk niet handig. Suikerrijke voedingsmiddelen, zoals ijs en snoep, zorgen eerst voor een piek in de bloedsuikerspiegel, die vervolgens crasht terwijl je slaapt. Een crash in de bloedsuikerspiegel waarschuwt de bijnieren dat er een ‘noodsituatie’ is, waardoor de cortisolspiegel stijgt en het lichaam ontwaakt uit zijn slaap.

5. Chips

Te veel zout droogt het lichaam uit en verhoogt het vasthouden van water. Uit wetenschappelijk onderzoek van de European Society of Endocrinology blijkt dat zoute voedingsmiddelen, zoals chips en gezouten noten, tot de slechtste voedingsmiddelen voor het slapengaan behoren. Deskundigen raden voor een goede nachtrust aan om minstens drie tot vier uren voor het slapen geen zoute voedingsmiddelen te eten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.