Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Gezondheid 21 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Zo verlaag je je bloeddruk in 10 minuten en slaap je als een roos

In een onderzoek van Harvard zijn de gezondheidsvoordelen van meditatie getoetst. Proefpersonen die twee keer per dag 10 minuten lang een meditatie-oefening deden, hadden een verlaagde bloeddruk, waren relaxter en sliepen beter. 

In onze moderne leventje is er een hoop waarover je je op kunt winden. Belastingen, corrupte politici, onbetaalbare huizen en de analyses van Leonne Stentler bij Studio Sport, om er maar een paar te noemen. Voor je het weet loop je de hele dag met een hartslag van 120 rond. Een oplossing is er gelukkig ook. Wetenschappers ontdekten dat je met een meditatieoefening van 10 minuten je bloeddruk verlaagt, ontspannen wordt en slaapt als een roos.

Harvard-onderzoekers doen onderzoek naar effectiviteit meditatie

Onderzoekers van Harvard wilden ontdekken welke meetbare gezondheidseffecten uit meditatie voortvloeiden. Hiervoor lieten ze een aantal proefpersonen twee keer per dag een korte meditatie-oefening van tien minuten doen. 

Acht weken lang voerde een groep proefpersonen twee keer per dag 10 minuten lang deze oefening uit. Daarna werden ze aan een lichamelijk onderzoek onderworpen.

Eenvoudige meditatie voor lage bloeddruk, minder stress en meer slaap

De onderzoekers van Harvard ontdekten meerdere gezondheidseffecten bij de mediterende proefpersonen ten opzichte van de niet-mediterende controlegroep. Ten eerste maakte hun lichaam meer stikstofoxide aan, een molecuul dat bloedvaten helpt ontspannen en verwijden. Hierdoor blijft de bloeddruk laag. Sommige proefpersonen die medicijnen slikten voor het verlagen van de bloeddruk, konden hiermee stoppen door de meditatieoefening.

Daarnaast daalde het cortisol-gehalte in het bloed. Dit stresshormoon helpt je om ‘s ochtends wakker te worden, maar als er te veel van door je bloed stroomt word je ook midden in de nacht wakker. Als je überhaupt al slaapt, want hoge cortisol-niveaus zorgen tevens voor slapeloosheid.

Betere nachtrust door ingewikkelde formule

Heb je ook last van veel stress, weinig slaap of een hoge bloeddruk? Probeer deze eenvoudige meditatie-oefening dan eens een aantal weken. Je hebt er de wetenschap mee aan je zijde. Zie je het niet zitten om mantra’s tegen jezelf te prevelen? Dan is de 10-3-2-1-9 formule wellicht iets voor jou.

Wil je het hele Harvard-onderzoek lezen? Kijk dan hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.