Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 22 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

Hier is de E.T. van LEGO, die met Gizmo strijdt om mooiste 80’s set

LEGO heeft jouw hulp nodig om te bepalen welke iconische 80’s-franchise omgetoverd gaat worden tot een officiële set. Een strijd tussen legendarische filmhelden als E.T. en Gizmo.

Jouw bouwsel als officiële LEGO-set in de winkels; een grotere eer bestaat er niet voor LEGO-fans. Dankzij het online platform IDEAS maakt iedereen daar ook echt een kans op.

LEGO IDEAS bouwwedstrijd

Je kunt er je eigen bouwsels delen met andere hobbyisten, waarna de fabrikant eens in de zoveel tijd een winnaar selecteert. Dan wordt jouw ontwerp niet 1-op-1 in de winkelschappen gelegd. De designers van LEGO nemen de designs altijd flink onder handen, vooral om aan de strenge kwaliteitseisen van het merk te voldoen en de resulterende set betaalbaar te houden.

Onlangs kondigde LEGO een speciale bouwwedstrijd aan: ‘If we could turn back time’. Geen ode aan de megahit van Cher, maar een competitie voor hobbyisten met ontwerptalent. De opdracht was vrij simpel: ontwerp een LEGO-set op basis van je favoriete game, film, serie of ander stukje popcultuur uit de jaren 80. Zolang de nostalgie er maar vanaf spat.

Ultieme eer en prijzen

Het slechte nieuws? Je bent te laat om mee te doen. Het goede nieuws is dat LEGO nu officieel een selectie van kandidaten heeft gemaakt, met vijf grote kanshebbers als resultaat. Nu is het aan jou om op je favoriet te stemmen, voor 27 mei. Vervolgens zal de fabrikant op 1 september de winnaar bekendmaken, die vervolgens omgetoverd gaat worden tot een officiële LEGO-set die jij en ik kunnen gaan kopen.

Naast die ultieme eer krijgt de winnaar nog wat andere mooie voordeeltjes. Diegene krijgt sowieso 1 procent van de nettowinst die zijn of haar set oplevert, maar ook tien gratis exemplaren en een drietal iconische 80’s-sets: LEGO Ideas 21314 Tron: LEGACY, LEGO Ideas 21328 Seinfeld en LEGO Icons 10300 Back to the Future Time Machine. De overige vier kanshebbers, die dus net naast de winst grijpen, krijgen ook die sets opgestuurd. We stellen alle vijf nostalgische 80’s-designs aan je voor.

E.T.

We trappen af met de koning van de jaren tachtig: E.T. De schattige alien en kindervriend is de grote afwezige in het immer uitdijende popcultuur-aanbod van LEGO, maar daar kan nu dus eindelijk verandering in gaan komen. Met 374 steentje realiseerde deze fan-ontwerper een poseerbare plastic versie van de filmheld, inclusief vingers, voeten en armen die versteld kunnen worden. Het bloemetje maakt het helemaal af.

🎁 Check het design op IDEAS

LEGO Back to the 80s IDEAS bouwwedstrijd nostalgie 1313131313
(Afbeelding: LEGO IDEAS)

Gizmo

Hoe tover je een pluizig 80’s-icoon om tot plastic replica? Deze fan-ontwerper had er slechts 400 steentjes voor nodig, met een direct herkenbare Gizmo als resultaat. Het bijzondere huisdier was de grote ster van Gremlins, een film uit 1984 die een gigantische golf aan merchandise voortbracht. Nu, veertig jaar later, is LEGO wellicht aan de beurt.

🎁 Check het design op IDEAS

LEGO Back to the 80s IDEAS bouwwedstrijd nostalgie 1313131313
(Afbeelding: LEGO IDEAS)

The Golden Girls

Even heel wat anders. De jaren tachtig bestonden niet alleen uit sciencefiction en fantasy. De sitcom The Golden Girls domineerde de Amerikaanse televisie, met de avonturen van vier vrouwen op leeftijd die samen in één huis wonen in Miami. De resulterende hilarische scènes waren ook in Nederland te zien, dankzij de VARA. Deze set maakt kans om The Big Bang Theory en Seinfeld op te volgen als sitcom-set van LEGO.

🎁 Check het design op IDEAS

LEGO Back to the 80s IDEAS bouwwedstrijd nostalgie 1313131313
(Afbeelding: LEGO IDEAS)

Beetlejuice

Deze ontwerper heeft slim gekozen voor een franchise die flink bezig is met een comeback. Later dit jaar komt namelijk Beetlejuice 2 uit. Voor het zover is, kun je stemmen op een eerbetoon aan de eerste film, het iconische meesterwerk van Tim Burton, in de vorm van een miniatuurversie van het huis waar de film zich grotendeels in afspeelt.


🎁 Check het design op IDEAS

Big

Big is misschien wel de minst bekende titel van alle kansmakers, maar dat maakt dit bouwwerk er niet minder tof op. Het idee van een twaalfjarig jongetje dat opeens in het lichaam van een dertigjarige vastzit blijft ook anno 2024 even intrigerend als hilarisch. Wat ben je nou liever; weer dat kind met een heel leven voor zich of die volwassene die alles al uitgevogeld heeft? Deze creatieveling brengt een eerbetoon aan de meest beroemde scène uit deze ondergewaardeerde klassieker.

🎁 Check het design op IDEAS

Meer retro LEGO-sets

Je kunt nog tot 27 mei op je favoriet stemmen. Op 1 september maakt LEGO de grote winnaar bekend. In de tussentijd al zin om een nostalgische LEGO-set in elkaar te zetten? Check dan ons lijstje vol nostalgische favorieten. Of bouw de gloednieuwe Retro Radio van het bedrijf.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.