Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 26 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Zo rij je altijd in een fijne auto en ben je zelfs goedkoper uit

Het is heerlijk om de vrijheid te ervaren die een eigen auto met zich meebrengt. Maar de kosten voor verzekering, benzine en parkeren zijn niet mals. Thomas gooide het roer om en deelt nu een auto. “Ik wil nooit meer wat anders.”

Autodelen wint aan populariteit en dat is niet zo gek. Waar vroeger het hebben van een eigen auto symbool stond voor een ultiem gevoel van vrijheid, zijn er tegenwoordig toch wat zaken die deze vrijheid inperken.

Want de wegen, straten en parkeergarages puilen uit, de verzekering kost vaak klauwen met geld en dan hebben we het nog niet over reparaties, keuringen en de jaarlijkse winterbandenwissel. Thomas (31) gooide het daarom over een andere boeg en besloot zijn eigen auto van de hand te doen. Sindsdien is hij fan van deelauto’s.

Deelauto betekent juist vrijheid

Overigens was hij zelf de laatste die dit succes had verwacht. “Als je me dit een paar jaar geleden had verteld, had ik je uitgelachen. Ik vond het altijd heerlijk om een eigen auto te hebben. Het geeft je autonomie. Maar inmiddels ben ik erachter dat je niet per se zélf een auto hoeft te bezitten om die vrijheid te ervaren.”

“Ik woon in de stad, daar staat er altijd eentje in de buurt. Ik kan elke rit een model kiezen wat bij me past. Ik ben fotograaf en moet vaak veel spullen vervoeren. Dan kies ik voor een groter model met een laadbak waar alles in past. Maar als ik een privé-ritje maak, kies ik meestal voor een kleinere, elektrische auto. Voor mij is dat ideaal.”

Ook handig in combinatie met ov

Problemen om een beschikbare auto te vinden, heeft hij – ruim een halfjaar nadat hij zijn auto van de hand deed – nog niet gehad. “In tegenstelling tot wat ik eerst dacht, staat er altijd eentje in de buurt. Ik woon in de stad, en daar valt het extra op hoe vol de straten staan met geparkeerde auto’s. Dat zette me aan het denken: we gebruiken al die auto’s meestal maar een paar momenten per dag, de rest van de tijd staan ze stil, ruimte in te nemen. Hoe zonde is dat?”

Ook zijn vriendin is inmiddels om. “Zij leende mijn auto vaak en was wat sceptisch toen ik besloot hem weg te doen. Maar sindsdien gebruikt ze ook regelmatig een deelauto. Zij reist vaak met het ov, en pakt dan voor het laatste stuk een deelauto. Superhandig, want in tegenstelling tot je eigen auto hoef je bij sommige deelauto-aanbieders nooit na te denken waar je hem weer achterlaat.”

Meer geld en nooit meer je auto wassen

Maar het grootste voordeel zit ‘m toch wel in de portemonnee. Thomas: “Ik hou absoluut geld over nu ik niet meer hoef te betalen voor een parkeervergunning en verzekering. En met mijn oude auto was altijd wel iets aan de hand: dan weer een kapotte koplamp, dan waren de ruitenwissers stuk. Daar ben ik nu vanaf.”

Los daarvan bevalt het hem goed dat hij nu alleen de auto pakt als het écht nodig is. “Ik loop en fiets vaker. Voorheen pakte ik achteloos de auto, ook voor korte ritjes en ook als het lekker weer was. Dat vind ik nu onzin. Al met al voelt het goed om gewoon wat milieubewuster bezig te zijn, dat past meer bij deze tijd.”

Wil je meer informatie over autodelen en de voordelen die het je oplevert? Kijk snel op startmetdelen.nl.

*Dit verhaal is gebaseerd op de ervaringen van meerdere mensen.

In samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.