Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 12 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Met deze sportieve SUV rijdt Volvo een nieuw tijdperk binnen en wij testten ‘m

Het staat bekend als misschien wel het meest veilige automerk van de wereld: Volvo. Maar de Zweedse fabrikant neemt allang geen genoegen meer met alleen veiligheid en betrouwbaarheid. Om een jonger publiek aan te spreken, worden de auto’s steeds flitsender. Zoals de nieuwe EX30. Wij mochten erin rijden.

Het eerste wat opvalt aan ‘onze’ Volvo EX30 is de kleur. Is het wit, of toch blauw? Het is het laatste: Cloud Blue, een mooie zachtblauwe kleur die prachtig afsteekt bij het zwarte dak. En binnenin is het al net zo’n feest. De auto straalt een en al luxe uit en heeft een sportieve look met een opvallend ‘vierkant’ stuur. Het glazen dak geeft een ruimtelijk gevoel.

Volvo goes electric

Deze compacte SUV is volledig elektrisch en dat is geheel in lijn met de intenties van Volvo om vanaf 2030 alleen nog nieuwe full electric auto’s af te leveren. Opvallend is dat de bediening van de automatische versnellingsbak aan de rechterkant van het stuur zit. De ruitenwisserbediening zit als draaiknop aan de linkerkant.

Volvo
Volvo

Het display waarop je de talloze functies van de auto kunt bedienen en het duidelijke navigatiesysteem toont, is mooi en heeft de grootte van een iPad. Je kunt kiezen voor verschillende achtergrondjes, volledig in Zweedse stijl. Zoals het noorderlicht of een mooi bloemenveld. We hebben het nu al naar onze zin en nog geen meter gereden.

Eenmaal op weg laten we in eerste instantie het audiosysteem nog even uit. Later blijkt dat het geluid – een soundbar in plaats van speakers in de deuren – subliem is, maar we willen eerst eens luisteren naar de stilte van deze elektrische auto. Het blijft een wonderlijke ervaring hoe zo’n elektrisch gedreven voertuig muisstil in beweging komt. Kennelijk valt onze tijdelijke aanwinst ook bij andere weggebruikers op, want er wordt opmerkelijk vaak naar ons gekeken. En eerlijk is eerlijk, dat komt zeker niet door de inzittenden.

Volvo
Volvo

Veiligheid in optima forma

Volvo is voorloper op het gebied van veiligheid en niet voor niets uitvinder van de huidige driepunts veiligheidsgordel. Ook de EX30 laat wat veiligheid betreft niets aan het toeval over. Als je wil wisselen van baan zonder richting aan te geven, voel je enorme weerstand. De auto waarschuwt op deze manier als je afwezig bent en langzaam van rijbaan verandert. De EX30 stuurt ook zelf bij en remt automatisch af als je te dicht op je voorganger komt. En wie even te lang de ogen niet op de weg houdt, krijgt het vriendelijke verzoek vanaf het display om vooral alert te blijven. Het detectiesysteem ziet het ook als je gaapt en raadt dan aan om even een pauze te nemen en wellicht een kopje koffie te nuttigen.

Volvo
Volvo

Vlot design

Dat Volvo veiligheid en betrouwbaarheid hoog in het vaandel heeft staan, heeft het Zweedse merk de afgelopen decennia een grote trouwe aanhang opgeleverd. Maar Volvo wil meer. Het wil de jongere generatie kennis laten maken met zijn auto’s en dat is te merken aan het design van de EX30: stoer, gelikt en vlot.

Na een uurtje rijden in de nieuwe Volvo moeten we helaas afscheid nemen van onze verwarmde stoelen en stuur, het perfecte geluid van het audiosysteem en de fijne rij-ervaring. Met hoge verwachtingen stapten we in, met lichte weemoed nemen we afscheid. We hopen op een weerzien, want één ding is zeker: deze auto willen we hebben!

Flexibel auto-abonnement

Interesse in de EX30? Je kunt het model ook aanschaffen via een flexibel auto-abonnement. Je betaalt dan een vast maandbedrag, waarbij service en onderhoud, wegenbelasting, een uitgebreide verzekering en meer is inbegrepen. Er zijn geen verborgen kosten en je kunt de auto wisselen of opzeggen met een termijn van drie maanden.

In samenwerking met Volvo

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.