Alrik de Jong
Alrik de Jong Voetbal 12 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Het salaris van Alex Kroes als algemeen directeur van Ajax

Volgende maand begint Alex Kroes als algemeen directeur en directievoorzitter van Ajax. Nog nooit was iemand buiten het veld zo hard nodig bij de Amsterdamse voetbalclub, maar wat voor salaris gaat de geboren Utrechter verdienen in zijn nieuwe functie?

In augustus 2023 benoemde AFC Ajax NV Alex Kroes al als algemeen directeur en directievoorzitter. Zijn contract bij AZ, waar hij in de directie zat als directeur International Football Strategy, liep in september 2023 af. Maar vanwege een concurrentiebeding in zijn contract met AZ moest overeenstemming worden bereikt tussen hem en de Alkmaarse club. AZ hield de poot stijf, daardoor mag Alex Kroes medio maart pas beginnen in zijn nieuwe functie.

Van jeugdvoetballer tot algemeen directeur

Als jeugdspeler kwam Alex Kroes in alle jeugdteams van Ajax uit en hij speelde zelfs in verschillende nationale jeugdelftallen. Maar uiteindelijk brak hij niet door bij de Nederlandse recordkampioen en kwam het niet tot een profvoetbalcarrière.

Naast balgevoel bleek hij ook een brein te hebben. Na het behalen van zijn master bedrijfseconomie aan de Vrije Universiteit Amsterdam zette Kroes in 1994 een eigen telemarketingbedrijf op. Dit groeide uit tot het grootste voetbalmakelaarskantoor van Nederland, met onder anderen Robin van Persie als klant. Een grote sprong voorwaarts: in 2019 werd hij grootaandeelhouder en medebestuurder van Go Ahead Eagles en in 2022 startte hij in de eerder genoemde functie bij AZ. Voor het salaris hoeft hij het niet meer te doen, maar we duiken er toch even in.

Het salaris van Alex Kroes bij Ajax

Alex Kroes heeft er nooit een geheim van gemaakt dat zijn hart bij Ajax ligt. De stap naar Amsterdam als algemeen directeur en directievoorzitter is dan ook een logische. Nog altijd is de voetbalclub een beursgenoteerd bedrijf, dus zijn salaris wordt uiteindelijk duidelijk in het jaarverslag.

Nu is het nog even koffiedik kijken, maar op basis van publiek gemaakte cijfers levert dat wel degelijk een serieuze indicatie op. We kunnen nu slechts kijken naar de vorige algemeen directeur, Edwin van der Sar. Zijn salaris was 417.000 euro exclusief een bonus die kon oplopen tot 768.000 euro. Van der Sar had op het moment van schrijven (het jaarverslag) 1.200 aandelen in bezit.

Schatting

Alex Kroes zal als algemeen directeur van Ajax, gezien zijn bedrijfseconomische verleden, goed hebben onderhandeld over zijn salaris. We denken niet dat hij het voor minder dan Edwin van der Sar gaat doen. Het salaris exclusief bonus zal tussen de 420.000 euro en 500.000 euro liggen, met een aantrekkelijk bonuspakket. Tenzij hij natuurlijk dit artikel over loononderhandeling heeft gelezen; dan kan het nog wel eens hoger uitvallen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.