Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 8 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

En door! Deze drie sportdoelen houden je fit in het nieuwe jaar

Nieuw jaar, nieuwe sportdoelen? Iedereen heeft wel een andere motivatie als het om sporten gaat. Wat houdt jou op de been? Van uitdagende krachttraining tot intensieve HIIT of een ontspannen rondje hardlopen in de buitenlucht.

We hoeven je vast niet te vertellen dat bewegen de nodige gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Daarom is het belangrijk ook in 2024 het jaar sportief te beginnen. Om niet als kip zonder kop van start te gaan, hebben wij een aantal doelen voor je op een rij gezet.

1. Sterker worden

Wil jij werken aan je spieropbouw en sterker worden? Dan is krachttraining de uitgelezen kans om dit doel te behalen. Hiermee ontwikkel en vergroot je jouw spiermassa. Met deadlifts versterk je de rug, squats zorgen voor ronde billen en krachtige benen en met het regelmatig uitoefenen van bicep curls versla jij straks Popeye tijdens een potje armpje drukken.

De bouwstenen van ons lichaam, zo kun je proteïne en eiwitten wel noemen. Belangrijk voor een krachtig lichaam dus. Ze stimuleren spiergroei en helpen je te herstellen na een intensieve krachttraining. Je kunt je eiwitten natuurlijk uit traditionele bronnen zoals vlees, kwark en eieren halen. Maar als extraatje kun je als sporter ook best aan een proteïnepoeder denken, zoals deze met vanillesmaak van PE Nutrion of de Holland & Barrett Soja Proteïne – die is ook meteen geschikt bij een plantaardig dieet.

 2. Effectiever trainer

Wil je meer halen uit je kortdurende, intensieve trainingen? Probeer dan eens de snelheid of weerstand te verhogen. Op die manier gaat je hartslag omhoog en dat zorgt voor een effectievere training. Door dan ook nog eens gewichten toe te voegen, bevorder je de spieropbouw. En vergeet vooral niet om een gebalanceerde maaltijd of een snack te eten voordat je aan de slag gaat. Dit helpt bij het in stand houden van je energielevel en zorgt voor betere prestaties tijdens het sporten.

Volgens het Voedingscentrum voorziet creatine spieren bij inspanning de eerste 6 tot 8 seconden van energie. ”Het supplement kan sporters helpen om beter te presteren tijdens kortdurende intensieve inspanningen, zoals gewichtheffen of sprintjes kort op elkaar”, zo valt te lezen op de website van het Voedingscentrum.

Maar let wel: een veel voorkomende bijwerking van het gebruik van een creatine monohydraat-supplement is een toename in gewicht. Dit komt doordat de hoeveelheid vocht in het lichaam toeneemt. Het is dus raadzaam om vooraf een diëtist te raadplegen en te bespreken of de inname van creatine van meerwaarde is.

Sportdoelen behalen met Holland & Barrett
Bron: Holland & Barrett

3. Fit blijven

De trap nemen zonder buiten adem te geraken of  minder vatbaar zijn voor een griepje of verkoudheid. Ook voor onderhoud is het belangrijk om in beweging te blijven. Streef naar minstens 150 minuten matig intensieve beweging of 75 minuten hoge intensieve beweging per week. Dit kan dus variëren van wandelen en fietsen tot krachttraining en HIIT.

Hardlopen, zwemmen of dansen. De mogelijkheden om cardio te beoefenen zijn eindeloos. Met cardio bevorder je de gezondheid van je hart en verbeter je jouw algehele fitheid.

Door naar manieren te zoeken om actief te blijven gedurende de dag, blijf je ook fit. Neem wat vaker de trap, wandel in de lunchpauze of ga met de stofzuiger het hele huis door.

Kan je wel wat meer energie gebruiken om aan de slag te gaan? Magnesium draagt bij aan een normale energiehuishouding. Ook kan het helpen bij het bij het in stand houden van normale botten en de normale werking van de spieren.

Het komt volgens het Voedingscentrum niet snel voor, maar er kan sprake zijn van een tekort aan magnesium. Dit mineraal zit onder andere in volkorenbrood, groente, noten, melk en vlees. Magnesium zorgt naast energie ook voor de vorming van bot en spieren.

Het Voedingscentrum geeft geen bovengrens aan voor magnesium uit voeding. Mocht je van plan zijn supplementen te slikken, dan is de aanvaardbare bovengrens vastgesteld op 250 milligram per dag.

Winterbody trainen

Meer lezen over ondersteuning bij het sporten? Holland & Barrett staat klaar om jou te helpen je winterbody fit te trainen.

In samenwerking met Holland & Barrett

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.