Kop én munt: deze whisky combineert sterk karakter met krachtige smaak
Waar sta jij om bekend? Wellicht om je krachtige voorkomen en je iconische en eigenzinnige smaak? Wat het ook mag zijn, laat je verleiden door dit avontuurlijke Schotse whiskymerk. Want de mensen achter Laphroaig hebben uitdagingen doorstaan, overwinningen gevierd en een traditie opgebouwd van ‘dingen op je eigen manier doen.’ Niet alleen vroeger, maar juist nu in een wereld waarin authenticiteit vaak verloren gaat.
Maar wat proef je nu eigenlijk als je rustig onderuitgezakt in je stoel een slok van jouw karakteristieke Laphroaig neemt? Zonder al te veel te verklappen: deze whisky heeft in ieder geval een kenmerkende rokerige smaak, omdat men het gerst voor deze single malt droogt met behulp van turf uit het veengebied van het eiland Islay.
Geen compromissen
En heb je het over proeven, smaak en beleving dan is chef Jaime van Heije iemand die op die gebieden geen concessies doet. Niet voor niets kwam er afgelopen voorjaar een samenwerking tot stand tussen de chef-kok en Laphroaig. Want het ontbreekt deze creatieve chef absoluut niet aan een sterk karakter. ‘’Je hoeft niet alles te doen zoals iedereen denkt dat het hoeft’’, vertelt Van Heije in onderstaande video. En daarom zijn het Schotse whiskymerk en deze chef-kok een match made in heaven.
Van Heije ging in mei in Schotland namelijk op zoek naar de unieke smaak van Laphroaig. Daarbij mocht een bezoek aan het hart van Laphroaig, de bijzondere distilleerderij aan de baai, niet ontbreken. De zilte lucht draagt immers bij aan de kenmerkende en bijzondere smaak van de whisky.
Bekijk de reis van chef Jaime van Heije hier:
Op culinaire expeditie
Chef Jaimie kwam tijdens zijn culinaire expeditie op het Schotse schiereiland Islay ook meer te weten over het productieproces van de whisky en keek onder andere mee op de ‘peat lands’, waar de turf vandaan komt. De gedroogde turf gebruikt men om het graan koud te roken. Hierdoor komt Laphroaig aan de rokerige smaak. Daarnaast proefde Van Heije tijdens een tour door het Keltisch regenwoud van lokale kruiden als daslook. En ging hij het water op om te vissen. Daarbij stuitte hij, op de naar eigen zeggen, ‘lekkerste coquilles die er zijn’.
Dankzij deze bijzondere reis kwam een 4-gangenmenu tot stand waarin de ervaringen van chef Jaimie van Heije tot leven komen. De elementen uit het smaakprofiel van de whisky: vuur, zout en turf, spelen in dit karakteristieke menu de hoofdrol.
Benieuwd naar die smaken van dit unieke menu en de bijpassende cocktails die door Award winning Brand Ambassador Lewis zijn bedacht? In september opent in fort Abcoude een tijdelijk pop-up restaurant. Voor € 129,95 per persoon beleef je binnen de muren van het rauwe fort het gevoel van Laphroaig en Islay maximaal.
Geen 18, geen alcohol.