Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 18 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Regisseur Taken dropt keiharde oorlogsfilm over echte missie

Maak kennis met The Ambush, een nieuwe oorlogsfilm van de regisseur van Taken. Hij levert met een waargebeurd verhaal een zenuwslopende thriller af.

Een Marvel-filmpje hier, een dramafilmpje daar: de bioscopen worden vaak gedomineerd door slechts een handjevol blockbusters.

Dag Hollywood

Het is een trend die de afgelopen twintig jaar alleen maar extremer is geworden. Studio’s nemen steeds minder risico’s en investeren vooral in gigantische franchises. Het middensegment tussen indiefilms en blockbusters in is vrijwel compleet verdwenen.

Toch is er nog een ander segment, buiten Hollywood. Westerse regisseus worden regelmatig ingevlogen door bijvoorbeeld China om een actiefilm te regisseren, meestal bedoeld als propagandamateriaal voor de rest van de wereld. Een Hollywood-kopie, bedoeld om een politieke boodschap te verspreiden. Het intrigerende boek The Red Carpet duikt onder andere in dat fenomeen. Het is een fascinerende read, al was het maar vanwege de kijkjes in de Chinese propaganda-keuken.

Oorlogsfilm van regisseur Taken

Afijn, je kwam hier niet voor een boek, maar voor Al Kameen, internationaal bekend als The Ambush. De regisseur van de originele Taken werd de afgelopen jaren namelijk ingeschakeld door de Verenigde Arabische Emiraten om een oorlogsfilm te maken. Het resultaat is een oorlogsthriller die vorig jaar daar uitkwam, en direct de grootste Arabischtalige film van de Arabische Golfstaten werd.

Dit jaar mogen wij ook eindelijk het eindproduct gaan aanschouwen. The Ambush, zoals de film dus internationaal heet, is dus geregisseerd door de Franse filmmaker Pierre Morel. Naast Taken leverde hij ook onder andere het aardige The Gunman af in 2015, met Sean Penn in de hoofdrol.

Waargebeurd verhaal

The Ambush is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een team soldaten uit de Verenigde Arabische Emiraten. Tijdens de Jemen-oorlog in 2018 belanden ze tijdens een routinepatrouille in een vallei in een hinderlaag van rebellensoldaten.

Wanneer hun pantservoertuig wordt aangevallen door zwaar vijandelijk geweervuur en vast komt te zitten in een afgelegen ravijn, wachten drie soldaten wanhopig op redding. Terwijl troepen arriveren om hulp te bieden, lopen ook zij in een hinderlaag. Hun laatste hoop is een gedurfde reddingsmissie die door hun moedige commandant is beraamd.

Verwacht dus een spectaculaire oorlogsthriller waarin het lekker duidelijk is wie de good en wie de bad guys zijn. Maar hé, films als American Sniper en Top Gun doen exact hetzelfde. Dat is ook pure marketing voor het Amerikaanse leger.

The Ambush: binnenkort verkrijgbaar?

Zet je verstand dus lekker op nul, en geniet van een vermakelijke oorlogsfilm. Op IMDb scoort The Ambush vooralsnog een verdienstelijke 7.1, op Rotten Tomatoes zijn er nog geen reviews geregistreerd.

De eerste internationale trailer belooft in ieder geval veel goeds. Nu is nog de vraag of we de oorlogsfilm hier ook te zien gaan krijgen. in Amerika draait ie vanaf 28 oktober in de bioscopen, en zal ie vanaf 1 november digitaal te koop zijn.

De kans is groot dat The Ambush hier de bioscopen skipt en direct vanaf dan on demand te verkrijgen zal zijn. Hopelijk dus al vanaf 1 november.

Wordt zeer binnenkort vervolgd! Nu al trek in een oorlogsfilm? Check dan onze lijst met de beste films uit het genre op Netflix.

Regisseur Taken dropt keiharde oorlogsfilm over echte missie The Ambush
(Afbeelding: Saban Films)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.