Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 18 okt 2022
Leestijd: 5 minuten

De top 10 beste documentaires op Netflix Volgens IMDb

Netflix voegt wekelijks nieuwe documentaires toe, maar wat zijn nou echt de beste? We hebben alle docu’s op de streamingdienst gerangschikt, en de resulterende top tien beste documentaires voor je op een rijtje gezet.

Tussen alle fantasiewerelden door voegt Netflix ook regelmatig documentaires aan zijn aanbod toe. Gevoelsmatig gaan ze negen van de tien keer over seriemoordenaars, maar de streamingdienst heeft veel meer te bieden.

De beste documentaires op Netflix

Sterker nog, als je alle documentaires op de dienst pakt en rangschikt op basis van IMDb-score, dan is het true crime-genre nergens te bekennen. Laat dat nou precies zijn wat we ook voor je gedaan hebben.

Hieronder vind je de top tien beste documentaires op Netflix, gebaseerd op de scores van IMDb. Als je dus de duizenden docu’s op de streamingdienst pakt en rangschikt, dan blijft de onderstaande crème de la crème over.

10. Hitting the Apex (2015)

Als je vanwege Max Verstappen een fervent Formule 1-kijker bent geworden, of zelfs maar een klein beetje interesse hebt in snelheid en racen, dan is Hitting the Apex een documentaire die je niet mag missen.  De film duikt in een andere tak van sport en volgt zes van de beste motorracers ter wereld, en geeft een uniek kijkje in hun levens en carrières. Leuk detail: Brad Pitt is de narrator van deze docu.

IMDb-score: 8.2

9. Cuba and the Cameraman (2017)

Cuba and the Cameraman is een ongelooflijke documentaire, alleen al door de insteek: de Amerikaanse journalist en documentairemaker Jon Alpert volgde 45 jaar lang drie gezinnen in Cuba. Van het voorzichtige optimisme van de vroege jaren 1970 tot de aangrijpende jaren negentig na de val van de Sovjet-Unie, tot de dood van Fidel Castro in 2016. Een prestatie van formaat, nu te streamen op Netflix.

IMDb-score: 8.2

8. Disclosure (2020)

Disclosure is een uiterst actuele documentaire die een kritische blik werpt op hoe Hollywood transgender personen neerzet. Filmmaker Sam Feder deinst niet terug voor de controversiëlere discussies omtrent dit onderwerp. Een hoop sterren namen voor deze docu voor de camera plaats, waaronder Laverne Cox, Bianca Leigh en Jen Richards.

IMDb-score: 8.2

7. Kiss the Ground (2020)

Kiss the Ground is een revolutionaire documentaire die laat zien hoe we ons klimaat in evenwicht kunnen brengen door middel van regeneratieve landbouw. De film volgt een groep activisten, wetenschappers, boeren en politici die zich wereldwijd hebben verenigd om deze beweging vooruit te helpen. Een echte eyeopener dus. Een documentaire die eigenlijk iedereen zou moeten kijken, want het laat zien hoe we collectief kunnen werken aan een betere toekomst voor onze planeet.

IMDb-score: 8.2

6. Virunga (2014)

Het meermaals bekroonde Virunga neemt je mee naar Virunga Nationaal Park in Congo. Het park wordt bedreigd door illegaliteit, oorlog en vervuiling, en het parkteam doet er alles aan om de laatste berggorilla’s te beschermen. De film toont de werkelijke strijd die dagelijks wordt geleverd om het behoud van dit unieke ecosysteem. Een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in natuurbehoud en de kwetsbaarheid van onze planeet.

IMDb-score: 8.2

5. 13th (2016)

Ava DuVernay’s 13th is een onthullende en indrukwekkende documentaire over het gevangenissysteem in de Verenigde Staten. De film legt de nadruk op hoe het systeem de geschiedenis van raciale ongelijkheid van Amerika onthult, en laat de kijker zien hoe dit systeem nog steeds een groot probleem is in de maatschappij. Een pittige documentaire, maar ook eentje die je lang bij zal blijven.

IMDb-score: 8.2

4. Winter on Fire (2015)

Helaas is deze Netflix Original veel relevanter dan je zou willen. De documentaire volgt de onrust in het land in 2013 en 2014, toen studentendemonstraties voor Europese integratie uitgroeiden tot een gewelddadige revolutie die leidde tot het aftreden van president Viktor F. Yanukovich. De film is een indrukwekkende getuigenis van een belangrijke historische gebeurtenis.

IMDb-score: 8.3

3. Emicida: AmarElo – É Tudo Pra Ontem (2020)

Emicida: AmarElo – É Tudo Pra Ontem is een documentaire over de Braziliaanse rapper en activist Emicida. De film toont concertbeelden van zijn optreden in São Paulo’s Theatro Municipal, en viert tegelijkertijd de rijke erfenis van de zwarte Braziliaanse cultuur. Deze unieke documentaire is een eerbetoon aan een culturele icoon, maar laat ook zien hoe belangrijk het is om cultuur te koesteren en door te geven aan volgende generaties. Als we de recensies moeten geloven, dan is deze docu zelfs het checken waard als je net zoals wij de rapper helemaal niet kent.

IMDb-score: 8.5

2. Sense8: Creating the World (2015)

Ja, we zouden alle documentaires op Netflix rangschikken op basis van IMDb-scores, dus dan tellen dit soort kijkjes achter de schermen ook mee. De streamingdienst noemt het immers een documentaire. Als je geïnteresseerd bent in hoe een internationaal geproduceerde tv-serie tot stand komt, dan is dit de documentaire voor jou. Wellicht dan wel even eerst Sense8 kijken, de serie waar deze documentaire over gaat. Het is één van de eerste en meest ambitieuze Originals van Netflix, die helaas vroegtijdig beëindigd werd.

IMDb-score:: 8.5

1. David Attenborough: A Life On Our Planet (2020)

Kijk, het kon ook bijna niet anders. Prachtig: David Attenborough op de eerste plek van een documentairelijst. Als je maar één documentaire over de natuur kijkt, dan moet het deze zijn. David Attenborough is een icoon, en in deze documentaire neemt hij ons mee op een unieke reis door zijn leven en carrière. Hij vertelt openhartig over hoe hij heeft gezien hoe de aarde zich in zijn leven ontwikkeld heeft, niet op een positieve manier natuurlijk, en waarschuwt ons voor de gevolgen van onze huidige manier van leven.

IMDb-score:: 8.9

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.