Erik Jonk
Erik Jonk Films & Series 17 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

10 films waarin de aarde vergaat (of misschien toch nét niet)

Het moment dat de aarde vergaat, het schiet waarschijnlijk af en toe door ieders hoofd. Hoe zal dat gaan? In één klap? Langzaam? Pas over 5 miljard jaar als de zon niet meer schijnt? In films wordt er in ieder geval volop over gefantaseerd.

Als de aarde vergaat, kan dat door tal van oorzaken zijn natuurlijk. Een allesverwoestende meteoriet. Die genoemde gedoofde zon. Een niet te bestrijden virus waardoor de aarde misschien wel blijft bestaan, maar de mensheid niet. Of is Poetin op dit misschien wel een grote bedreiging (al geloven weinigen dat hij daadwerkelijk ‘op de knop drukt’). Veronica laat op tv de komende tien weken in films in ieder geval verschillende oorzaken zien, waarbij het telkens neerkomt op natuurrampen of ‘gekkigheid’ uit de ruimte. Maar of de aarde in die actiefilms ook écht vergaat?

Aarde vergaat op Veronica’s Verwoestende Woensdag

Onder de naam Verwoestende Woensdag presenteert Veronica liefst zeventien verwoestende films op de buis. Dat is vast goede kost voor mensen die de Champions League geen bal aan vinden en het WK voetbal in Qatar graag links laten liggen. Woensdag wordt de eerste film waarin de kans bestaat dat de wereld vergaat uitgezonden, nummertje tien op 21 december. En zo gaan we lekker optimistisch het jaar uit, als onze wereld dan nog steeds bestaat.

Een overzicht van Verwoestende Woensdag. We lichten tien films uit. Veronica noemt ze zelf ‘prijswinnende titels met een hoge eeuwigheidswaarde’ (wat niet meer opgaat als de aarde vergaat natuurlijk…).

19 oktober: Tenet

Een geheim agent (John David Washington) krijgt één enkel woord als wapen en wordt op pad gestuurd om het begin van de Derde Wereldoorlog te voorkomen. Hij moet door de tijd reizen en de natuurwetten ombuigen om zijn missie tot een goed einde te brengen.

Op deze avond is ook I Am Legend te zien.

26 oktober: 2012

In het jaar 2009 worden aanwijzingen gevonden uit het Maya-tijdperk die voorspellen dat 21 december 2012 het einde van de wereld zal zijn. Wanneer Jackson Curtis en zijn twee kinderen een familietrip naar het natuurpark Yellowstone maken, stuiten ze toevallig op een enorme researchinstallatie. Met: John Cusack.

2 november: San Andreas

Nadat Californië getroffen werd door een verwoestende aardbeving, trachten reddingspiloot Ray en zijn vrouw Emma uit Los Angeles weg te komen. Zij gaan op weg om hun verloren dochter, die vastzit in San Francisco, te redden. Met: Dwayne Johnson en Carla Gugino.

Op deze avond is ook Daylight te zien.

9 november: Geostorm

Na een reeks onvoorspelbare natuurrampen die het voortbestaan van de planeet in gevaar brachten, hebben de wereldleiders een netwerk van satellieten laten bouwen. Daarmee kan het weer beheerst worden. Vervolgens gaat er iets mis. In plaats van dat het systeem beschermt, valt het de aarde aan. Met: Gerard Butler.

Op deze avond is ook The Day the Earth Stood Still te zien.

16 november: Greenland

Een familie begint aan een gevaarlijke reis als een vernietigende komeet naar de aarde raast. Terwijl het aftellen naar de wereldwijde apocalyps de nul nadert, wordt hun tocht een wanhopige vlucht naar een mogelijke veilige haven. Alweer met Gerard Butler.

Op deze avond is ook Dante’s Peak te zien.

Nog meer actie waarbij – misschien – de aarde vergaat

23 november: Twister

Bill en Jo Harding zijn ervaren tornadojagers, maar staan ook op het punt om te scheiden. Zij moeten nog één keer samenwerken om een geavanceerde onderzoeksmachine te testen in het levensgevaarlijke oog van een tornado. Met: Helen Hunt en Bill Paxton.

Op deze avond is ook Volcano te zien.

30 november: The Day After Tomorrow

Het broeikaseffect zorgt voor een superstorm en wereldwijde natuurrampen. Te midden van alle paniek probeert klimatoloog Jack Hall zijn zoon in New York te redden. Met: Dennis Quaid.

Op deze avond is ook Deep Impact te zien.

7 december: Skyscraper

Een veiligheidsexpert baant zich een weg door een brandende wolkenkrabber om zijn gezin te redden. Niet alleen uit het vuur, maar ook uit de klauwen van enkele schurken. Met: Dwayne Johnson.

Op deze avond is ook Into the Storm te zien.

14 december: Armageddon

Nadat NASA ontdekt dat een gigantische asteroïde binnen achttien dagen op de aarde zal neerstorten, wil deze organisatie het gevaarte in de ruimte met een kernlading opblazen. Om de lading aan te brengen moet een gat in de meteoriet worden geboord. Met: Bruce Willis.

21 december: Independence Day

Buitenaardse wezens met kwaad in de zin bereiken de aarde, met als doel de planeet van al haar levensmiddelen te beroven. Een groep uitverkorenen – waaronder een gevechtspiloot en een computernerd – moeten de aliens tegen zien te houden. Met: Will Smith.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.