Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 18 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Memories of a Murderer: Netflix geeft kijkje in hoofd seriemoordenaar

Na Hotel Death en Night Stalker heeft Netflix de volgende grote true crime-titel van dit jaar voor je klaar staan: Memories of a Murderer: The Nilsen Tapes.

In plaats van een ellenlange docuserie gaat het om een documentaire van krap anderhalf uur over Dennis Nilsen. Een van de meest gevreesde seriemoordenaars ooit.

Dennis Nilsen

In de jaren zeventig en tachtig vermoordde hij in het Verenigd Koninkrijk op zijn minst twaalf jongetjes en jongvolwassenen op brute wijze.

Nilsen focuste op kwetsbare jonge mannen, die hij met een smoesje naar zijn huis lokte. Vervolgens verdronk of wurgde de seriemoordenaar zijn slachtoffers.

Daar blijft het helaas niet bij. De Brit verrichte vaak seksuele daden met de lijken van zijn slachtoffers. Vervolgens bewaarde hij ze voor langere tijd, om ze vervolgens in stukken te hakken en door onder andere zijn toilet te spoelen.

7 true crime documentaires op Netflix die je gezien moet hebben

Netflix duikt in hoofd seriemoordenaar

In 1983 werd Nilsen opgepakt. De politie trof een gekookt mensenhoofd aan in een pan op het fornuis in zijn flat. Dat Dennis Nilsen een monster is, staat vast.

De grote vraag is: waarom? Door de decennia heen hebben vele boeken, documentaires en YouTube-filmpjes gepoogd om een antwoord op die vraag te geven.

Regisseur Michael Harte komt voor de Netflix Original Memories of a Murdererer: The Nilsen Tapes dichterbij een antwoord op die vraag dan wie dan ook in de afgelopen decennia.

Harte, die ook aan de Netflix-hit Don’t F*ck With Cats: Hunting an Internet Killer meewerkte, heeft namelijk nooit eerder uitgebrachte opnames van Nilson kunnen gebruiken. De subtitel is niet voor niks The Nilsen Tapes.

Memories of a Murderer: Netflix geeft kijkje in hoofd seriemoordenaar
Screenshot van tv-show show Viewpoint 1993 – Murder In Mind (Afbeelding: Viewpoint)

250 uur aan opnames

De seriemoordenaar liet na zijn dood in 2018 een berg aan materiaal achter in zijn cel. Van volgeschreven boekjes tot meer dan 250 uur aan opnames, opgenomen op cassettebandjes. Netflix kreeg de kans die voor het eerst naar buiten te brengen.

Het resultaat is een tocht door de lugubere wereld van Nilsen. Althans, dat is wat de streamingdienst belooft. De onderstaande trailer maakt in duidelijk dat het een pittige anderhalf uur gaan worden. True crime-liefhebbers hebben er in ieder geval een potentieel pareltje bij.

Ben je niet zo van de documentaires? Dan is Des een aanrader, waarin David Tennant de rol van Dennis Nilsen vertolkt. Een miniserie die je nog lang bij zal blijven.

Memories of a Murderer: The Nilsen Tapes is nu te streamen op Netflix.

Memories of a Murderer: Netflix geeft kijkje in hoofd seriemoordenaar
🌩 (Afbeelding: Netflix)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.