Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 2 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Netflix-hit Reptile heeft topcast maar levert pijnlijk déjà vu op

Reptile is helaas weer een typisch gevalletje ‘Netflix-thrilleritus’. Topcast, hoop potentie, maar lage score op Rotten Tomatoes. Onder het publiek scoort de misdaadfilm echter als de malle.

Bij Manners zijn we altijd wel te porren voor een misdaadfilm. Daar zijn we niet de moeilijkste in. Je hoeft immers niet Scorsese te evenaren om een vermakelijke gangsterfilm of actie-achtbaanrit af te leveren. Verstand op nul en genieten maar.

De Netflix-vloek

Soms lijkt het erop alsof Netflix dat laatste als nieuw motto heeft aangenomen. Heart of Stone, The Black Book, Hidden Strike: de streamingdienst strooit met misdaad of actiefilms die telkens weer teleurstellen. Je kent ze: toffe trailer, soms zelfs grote namen op de poster, maar een vijfje op IMDb en matige recensies op Rotten Tomatoes.

Dat is lang niet altijd een ramp, als je als kijker maar niet te hoge verwachtingen hebt en daarna je verstand op nul zet. Zolang de actie maar op orde is, en anders kun je ‘m altijd nog afzetten. Je zit immers thuis op de bank, niet in de bioscoop.

Toch kan het behoorlijk zuur zijn wanneer een film van de potentie barst, maar de regisseur in kwestie dat er niet uit weet te halen. Dat geldt helaas ook voor Reptile, een gloednieuwe Original van Netflix die eind afgelopen week uitkwam.

Reptile: misdaadfilm vol potentie

Op papier klinkt ie top: een misdaadthriller met opperheld Benicio del Toro in de hoofdrol als een detective die een moordzaak onderzoekt. Voeg daar Justin Timberlake en Alicia Silverstone aan toe en je hebt een mooi pakketje aan namen.

Niet de minste kans voor Grant Singer dus, die met Reptile zijn regiedebuut maakt. Althans, op filmvlak; hij regisseerde eerder al muziekvideo’s voor onder andere Lorde en The Weeknd. Waaronder de meer dan 2 miljard keer bekeken muziekvideo van Starboy.

Scorsese achterna

De 38-jarige filmmaker maakte het zichzelf niet makkelijk door in aanloop naar de première van Reptile te onthullen dat Scorsese én Kubrick zijn grote inspiratiebronnen waren voor het project. Daarmee ligt de lat direct lekker hoog.

“Ik denk dat de film spannend zal zijn voor mensen die graag naar iets kijken waarvan je niet weet waar het naartoe leidt, waar een film wendingen zal hebben en je zal misleiden,” beloofde Singer.

Maakt Reptile dat ook waar? Je raadt het al, helaas, het antwoord is ‘nee’. Twists en grote namen vormen geen garantie voor een degelijk eindproduct, ondanks de potentie die er van de thriller afspat.

Lage score op Rotten Tomatoes

Op Rotten Tomatoes scoort de Netflix Original na 53 recensies een magere 43 procent. Dat betekent dat slechts 43 procent van de recensenten die Reptile hebben beoordeeld, de film een zes of hoger hebben gegeven. Ouch.

Reptile misdaadfilm thriller Netflix score
(Afbeelding: Netflix)
Reptile misdaadfilm thriller Netflix score
(Afbeelding: Netflix)

“Een meanderende, routinematige, alledaagse sleur die een illusie van spanning creëert terwijl er in werkelijkheid niets interessants gebeurt,” concludeert Robert Kojder van Flickering Myth.

Ook The New York Times is genadeloos: “Zodra de film begint met het onthullen van de dader, hebben we onze interesse al verloren, vermoeid door een film die, net als een overijverige slang, bites off far more than it can swallow.”

Publiek is dolenthousiast

Toch is er ook goed nieuws. Reptile is namelijk typisch weer zo’n misdaadfilm die het wél goed doet onder het publiek. Onder consumenten scoort de Netflix-film namelijk na meer dan 250 beoordelingen een dikke 80 procent. Een flink contrast ten opzichte van de critici, dus.

Ene Clay noemt Reptile bijvoorbeeld een “solide moordmysterie dat naar een hoger niveau wordt getild door goede acteerprestaties, in het bijzonder die van Benicio del Toro.” Een andere, anonieme Rotten Tomatoes-gebruiker: “Zeer goed, intens verhaal met geweldig acteerwerk en wendingen die ik niet had verwacht. Ik heb hier echt van genoten!”

Het welbekende Netflix-contrast

Een lastig contrast dus. We kunnen dan ook wel veilig concluderen dat Reptile in ieder geval geen Oscar-materiaal is, maar daarmee komen we weer uit bij het begin van dit artikel: niet elke regisseur of film hoeft de nieuwe Scorsese te worden om de moeite waard te zijn. Soms is ‘vermakelijk’ meer dan genoeg, vooral als je thuis door Netflix zit te scrollen.

De IMDb-score vat de situatie omtrent Reptile na elfduizend beoordelingen behoorlijk treffend samen: een 6.9. Niet slecht, niet briljant. En ach, als je dan een top acterende del Toro kunt zien zonder dat je geld kwijt bent aan een bioscoopticket, dan is dat best een goede deal. Maar toch, maar toch: er had meer in gezeten.

Verloren zeecontainer

Dat zal Netflix niet deren: Reptile is op het moment van schrijven wereldwijd de op één na best bekeken film op de streamingdienst. De film legt het net af tegenover een andere nieuwe thriller, over een zwangere vrouw die in haar eentje vast zit in een zeecontainer die ronddrijft op zee…

Reptile misdaadfilm thriller Netflix score
(Afbeelding: Netflix)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.