Felix Decavel
Felix Decavel Stijl 2 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is het duurste horloge ooit verkocht, maar het kan nog gekker

Eigenlijk is het een strikvraag. Want het prijzigste klokje ooit vervaardigd, wisselde nog nooit van handen. Het duurste horloge ooit verkocht is een Patek Philippe Grandmaster Chime, maar het kan dus nog gekker.

Na een veiling zou de recent gevonden Patek Philippe van John Lennon meer dan waarschijnlijk in de top tien komen te staan. En toch blijft de potentiële verkoopprijs van het Beatles-uurwerk een fractie van het duurste horloge ooit gemaakt.

Het duurste horloge ooit gemaakt

Aan de Graff Diamonds Hallucination hangt namelijk een prijskaartje van liefst 55 miljoen dollar, omgerekend zo’n 52 miljoen euro. En bizar genoeg is dit relatief goedkoop.

Ruim 110 karaten van de meest zeldzame diamanten op de planeet versieren namelijk het uurwerk van Graff Diamonds, een Londense juwelier met vijftig internationale vestigingen. Diamanten die per stuk zo’n 2 miljoen dollar kunnen kosten. Het horloge zelf bestaat uit platina.

duurste horloge, graff, patek philippe
(Afbeelding: Graff Diamonds)

Een eigenaar heeft het kunststukje weliswaar niet. Of tenminste, niet echt. CEO en oprichter Laurence Graff liet het uurwerk in 2014 maken om de deskundigheid en wereldautoriteit van zijn juweliersbedrijf in de verf te zetten. Dertig specialisten werkten 2,5 jaar lang om het enige exemplaar van de Graff Diamonds Hallucination te vervaardigen.

Het duurste horloge ooit verkocht

Ook van de Patek Philippe Grandmaster Chime met referentie 6300A-010 rolde slechts één exemplaar van de band. Niet geheel toevallig het duurste horloge ooit verkocht.

duurste horloge, graff, patek philippe
Het duurste horloge ooit verkocht (Afbeelding: Patek Philippe)

Het unieke klokje is in 2014 gemaakt ter ere van de 175ste verjaardag van Patek Philippe. Naar eigen zeggen zijn uurwerken van de Grandmaster Chime-lijn de meest complexe van het luxe-horlogemerk ooit, met twintig verschillende functies waaronder het afstemmen van de maanstanden. Maar de 6300A-010 is de eerste en laatste Grandmaster Chime dat uit roestvrij staal bestaat. Mede omwille daarvan werd het een pronkstuk op een veiling voor het goede doel in 2019.

Op deze tweejaarlijkse OnlyWatch-veiling ging de Patek Philippe toen voor 31,9 miljoen dollar onder de hamer, ofwel ongeveer 30,3 miljoen euro. Daarmee werd de Grandmaster Chime met referentie 6300A-010 het duurste horloge ooit verkocht.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.