Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 2 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Het salaris en de forse bonus van Maurits Hendriks bij Ajax

Olie op het vuur van een brandend wrak. De beste omschrijving voor zowel Maurits Hendriks als de bonus die hij van de club ontving voor “behaalde doelstellingen”. Maar hoeveel salaris verdient de gehate Directeur Sport bij Ajax eigenlijk? We zochten het uit in het jaarverslag dat afgelopen weekend publiekelijk werd gemaakt.

Sinds de komst van inmiddels ontslagen TD Sven Mislintat kelderde het aandeel van de beursgenoteerde club even snel als het niveau op het veld. Volgens voetbalanalisten en fans was de faliekante aanstelling een mislukte machtspoging van één directielid. “Een bemoeial die de touwtjes in handen wilde nemen”. Hebben ze het over hockeyvader Maurits Hendriks. De Chief Sports Officer dan wel Directeur Sport van Ajax krijgt er niet minder om netaald.

Het salaris en de bonus van Maurits Hendriks bij Ajax

Op de ontslagvergoeding en de verloning van Sven Mislintat zal het wachten zijn tot we de cijfers van dit seizoen in kunnen duiken. Maar uit het zojuist gepubliceerde jaarverslag van het seizoen 2023/24 konden we wel de inkomsten achterhalen van die andere voetbal-bobo: Maurits Hendriks.

Het loon van de gehate Directeur Sport van Ajax bestaat uit een vaste en een variabele beloning. De vaste beloning – ook wel management fee genaamd – staat gelijk aan zijn bruto jaarloon. Over het seizoen 2022-2023 heeft Maurits Hendriks 400.000 euro aan ‘vast’ salaris verdiend, inclusief vakantiegeld.

De variabele beloning werd door de Raad van Commissarissen getoetst aan de hand van vooraf bepaalde doelstellingen. Deze bonus werd dus naar rato betaald op basis van de beoordeling over zijn geleverde werk. De maximale bonus van Maurits Hendriks bedroeg vorig seizoen 150.000 euro. Ajax heeft daarvan 112.813 euro uitgekeerd.

Geprezen om ‘De Nieuwe Toekomst’

“Voor Maurits Hendriks geldt een variabele beloning voor het realiseren van vooraf vast te stellen doelstellingen op het gebied van het verder ontwikkelen en behouden van een topsportorganisatie voor de jeugdopleiding en Ajax Vrouwen”, aldus de Raad van Commissarissen in het jaarverslag van Ajax. “Andere doelstellingen hadden onder meer betrekking op de realisatie van het project De Nieuwe Toekomst. De RvC stelde vast dat een deel van de doelstellingen op het eigen beleidsterrein zijn behaald.”

Vreemd genoeg kreeg de Directeur Sport geen sportieve doelstellingen met betrekking tot het A-team. Misschien is de haat dan ook niet helemaal terecht vanuit fans en analisten. In totaal verdiende Maurits Hendriks vorig seizoen 512.813 euro bruto bij Ajax.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.