Felix Decavel
Felix Decavel Voetbal 26 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoe Ajax-aandelen zijn gecrasht van piek 2019 tot rampjaar 2023

De malaise bij Ajax laat zich niet alleen voelen op het voetbalveld. Sinds de komst en het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat kelderden de aandelen van de beursgenoteerde club aanzienlijk. En al zeker in vergelijking met het gloriejaar in 2019.

Momenteel heeft Ajax een beurswaarde van zo’n 186 miljoen euro. Ofwel 71 procent meer dan wat de Amsterdammers – tevergeefs – hebben uitgegeven aan nieuwe spelers deze zomer (108,3 miljoen euro). Maar ondanks povere prestaties ligt het rendement op het veld nog steeds hoger dan op de beurs.

De kelderende aandelen van Ajax in 2023

Bij de aanstelling van Sven Mislintat in april was er nog geen vuiltje aan de lucht. Op de Euronext waar de club genoteerd staat, kabbelde het aandeel van Ajax destijds rond de 11 euro. En begin juli steeg het tot bijna 12 euro. Maar het seizoen moest dan nog beginnen.

De slechte resultaten stapelden zich al op in de voorbereiding. De droge 3-0 tegen een Anderlecht dat enkele maanden voordien niet eens in de bovenste helft van de Belgische tabel eindigde, betekende het keerpunt van het beursoptimisme rond Ajax. Niet toevallig was dat ook de voorlopig laatste piek van de koers, op ongeveer 11,50 euro.

De neerwaartse spiraal – zowel van het spel als van het aandeel – kende een absoluut dieptepunt na de non-match tegen FC Twente op zondag 17 september. De dag nadien opende Ajax de beurs met een aandelenprijs van slechts 9,50 euro. Op dinsdag 19 september zakte dit nog verder tot een schamele 9,10 euro.

Met andere woorden kelderden de aandelen van Ajax ruim 20 procent in de slechts 6 maanden dat Sven Mislintat aan het roer van de club stond. De laatste keer dat een Ajax-aandeel voor zo weinig geld van handen wisselde, was bijna vijf jaar terug, aan het einde van 2017.

De beursval sinds gloriejaar 2019

En ten opzichte van het gloriejaar in 2019 kan het nog erger. Toen scheerde Ajax zowel in de Champions League als op de beurs hoge toppen. De all time high van de club werd dan ook gevestigd, met een prijs van 22,70 euro per aandeel. Meer dan het dubbele dan de 10,10 euro die je er vandaag voor neertelt. Misschien toch maar Jordi Cruiff binnenhalen volgende keer?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.