Felix Decavel
Felix Decavel Banen & Salaris 31 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit salaris kan Jordi Cruijff bij Ajax verdienen als algemeen directeur

Het staat zo goed als in de kampioenssterren geschreven. Als het van de supporters afhangt, mag Jordi Cruijff van Ajax binnenkort schoon schip maken. Maar hoeveel salaris kan de vervanger van Edwin van der Sar eigenlijk verwachten?

De legendarische doelman was niet alleen een geweldenaar onder de lat van de Amsterdammers. Van de elf duurste spelers per positie in de Eredivisie, komen er maar liefst vijf uit de Toekomst. Ondanks een pover seizoen. Maar wat de daadwerkelijke toekomst van Ajax betreft, is het voorlopig nog even koffiedik kijken.

Supporters hopen al langer op de ‘zoon van’, die zelf nooit een seconde bij Ajax heeft gespeeld. Maar nu Edwin van der Sar als algemeen directeur er de brui aan geeft, klinkt de roep om Jordi Cruijff alleen maar luider.

Het salaris van een algemeen directeur bij Ajax

Ex-collega Overmars en oud Oranje-maatje Van Bommel vonden al onderdak in Antwerpen. Maar om ook de Nederlandse doelman in te lijven, zal de oudste club van België (nog) een financieel tandje moeten bijsteken.

Aangezien Ajax een beursgenoteerd bedrijf is, heeft Manners het jaarverslag ingekeken om te ontdekken hoeveel salaris Edwin van der Sar nou eigenlijk verdiende.

De directieleden van Ajax krijgen naast een vast loon ook bonussen uitgekeerd, afhankelijk van de functie. Er bestaat een retentiebonus om directeuren te belonen die in dienst blijven, een bonus op basis van persoonlijke doelstellingen en een bonus aan de hand van de sportieve prestaties van het team. Indien slechts een deel van de doelstellingen wordt behaald, keert Ajax naar rato een deel van de bonus uit.

Hieronder zie je de bedragen die Edwin van der Sar effectief ontving voor het seizoen 21/22, met daarbij ook het maximaal haalbare uit elke bonus. Op die manier kun je zien hoe (on)tevreden Ajax was over het werk van de algemeen directeur. Zowel de maximaal mogelijke bonus als het vaste salaris van Van der Sar bleef hetzelfde voor het huidige seizoen.

Type Loon Uitgekeerd bedrag Maximaal bedrag
Vast jaarlijks salaris € 450.000 /
Retentiebonus € 250.000 /
Bonus persoonlijke prestaties € 130.000 € 200.000
Bonus sportieve prestaties € 350.000 € 850.000

In totaal ontving Edwin van der Sar dus een salaris van 1.180.000 euro bruto voor het seizoen 21/22, ofwel net geen vijf procent van de totale loonmassa van het personeel bij Ajax. Stel dat alles van een leien dakje was gelopen in 22/23, dan zou de algemeen directeur nu 1.750.000 euro op de rekening krijgen. Aan Jordi Cruijff om even hard te onderhandelen als zijn illustere voorganger.

Jordi Cruijff naar Ajax?

Of Jordi Cruijff voor dit salaris daadwerkelijk als algemeen directeur aan de slag gaat bij de club die door zijn vader zo groot is gemaakt? De tijd zal het leren. Fans dromen er in ieder geval al een tijdje van. Dat hij in het verleden goed heeft samengewerkt met Peter Bosz, is voor veel Ajax-fans een pre. Ze zien de trainer, die in 2017 de Europa League-finale haalde met de club, als de logische opvolger van Johnny Heitinga.

salaris, edwin van der sar, ajax, jordi cruijff, algemeen directeur
De jonge Jordi en zijn legendarische vader (Afbeelding: ANP)

Het is crisis bij Ajax, dat staat buiten kijf. Check deze 14 quotes van Johan Cruijff die juist dan relevant zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.