Felix Decavel
Felix Decavel Horloges en accessoires 25 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Gestolen horloge John Lennon gevonden en is nu miljoenen waard

Een van de meest waardevolle klokjes op de planeet. Maar na zijn moord in 1980 verdween het horloge van John Lennon op mysterieuze wijze. Nu, na 43 jaar, is de iconische Patek Philippe 2499 van de Beatles-zanger eindelijk teruggevonden.

Yoko Ono kocht het horloge voor de 40ste verjaardag van John Lennon, zo’n twee maanden voor zijn dood. Maar na het tragische overlijden van de zanger, zou de chauffeur van Ono met een honderdtal persoonlijke items van Lennon gaan lopen zijn, waaronder de Patek Philippe 2499. Na heel veel omwegen is het kunststukje nu toch opnieuw bij de echtgenote beland. Al was daar wel een rechtszaak voor nodig.

Gestolen horloge van John Lennon

De bal ging bijna 10 jaar geleden aan het rollen maar kwam nu pas aan het licht. In 2014 kreeg Christie’s een aanvraag van een Italiaanse verzamelaar om het horloge te verkopen. Daarop nam het veilinghuis contact op met Yoko Ono om de authenticiteit van het uurwerk te verifiëren. Maar de weduwe van Lennon viel compleet uit de lucht.

horloge john lennon, patek philippe
Een Patek Philippe 2499 (niet van John Lennon) (Afbeelding: Sotheby's)

De Japanse zangeres was ervan overtuigd dat het klokje nog in een kast lag met andere persoonlijke spullen van het Beatles-icoon. Niets bleek minder waar. Niet toevallig was de chauffeur van Ono een van de enige personen met toegang tot haar verzameling. Dezelfde chauffeur die haar in 2006 nog probeerde te chanteren voor 2 miljoen dollar en daardoor het land werd uitgezet. Toch zou hij met tientallen bezittingen van John Lennon aan de haal zijn gegaan.

Dit werd bevestigd na het faillissement van Auctionata in 2017. De Duitse veilingwebsite had maar liefst 86 persoonlijke items van John Lennon in het magazijn liggen waarvan het de oorsprong niet kon verklaren, waaronder dagboeken en verschillende brillen. Naar verluidt had de chauffeur van Yoko Ono in 2010 zijn gestolen verzameling via een tussenpersoon aan het dubieuze veilinghuis verkocht. Daarbij ook de Patek Philippe 2499. Maar Auctionata had het horloge van John Lennon in 2014 al doorverkocht aan een Italiaanse verzamelaar voor een relatief schamel bedrag van 600.000 euro (zo meer over de waarde van het uurwerk).

Rechtszaak tussen Yoko Ono en verzamelaar

Deze verzamelaar – waarschijnlijk overdonderd door zo’n onwijs goeie deal –  klopte meteen aan bij Christie’s, overtuigd dat hij horloge voor een veelvoud kon verkopen. Maar het – in dit geval gerespecteerde – veilinghuis rook onraad en nam contact op met Yoko Ono. Daardoor merkte de weduwe van Lennon na 35 jaar eindelijk op dat het horloge daadwerkelijk verdwenen was en spande ze een rechtszaak aan tegen de verzamelaar die het Patek Philippe-horloge van John Lennon in zijn bezit had.

horloge john lennon, patek philippe, yoko ono
(Afbeelding: Wikimedia)

Na jaren vol juridisch gebakkelei en getouwtrek, stelde de rechtbank Yoko Ono uiteindelijk in het gelijk, waardoor dit opmerkelijke nieuws aan de oppervlakte is geraakt. Aan het argument van de verzamelaar dat Yoko Ono het horloge als gestolen had moeten opgeven bij de politie, gaf de rechter geen gehoor, al gaat de man wel in beroep tegen de uitspraak.

Waarde van de Patek Philippe 2499

Over de gehele 35-jarige productieperiode van het model zijn slechts 349 exemplaren van de Patek Philippe 2499 ooit gemaakt. Neem daarin mee het horloge in kwestie rond de pols hing van John Lennon en je begrijpt waarom het zo waardevol is. Check hieronder het model van collega muzieklegende Eric Clapton.

Volgens experts zou het klokje van de Beatles-zanger tussen de 5 en de 10 miljoen euro opbrengen bij een veiling. Ter vergelijking: de Patek Philippe van Andy Warhol kon je voor een pak minder aan de haak slaan.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.