Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 25 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit salaris heb je nodig voor de goedkoopste woning op Funda

De huizenprijzen stijgen en de krapte op de woningmarkt wordt groter en groter. Toch zijn er soms parels van woningen te vinden, die ook voor mensen met een kleine(r)e beurs geschikt zijn. Maar hoeveel salaris moet je verdienen om voor een hypotheek voor de goedkoopste Funda-woning in aanmerking te komen?

Je dienstverband, eigen vermogen, schulden en salaris worden allemaal op de weegschaal gelegd als je aanklopt bij de hypotheekverstrekker. Wellicht stel jij weinig eisen aan je toekomstig potentieel nieuwe stulpje. Dan nog is het handig om te weten wat je minimaal moet verdienen – dankzij een hypotheek – de vraagprijs te bieden op de goedkoopste woning die momenteel op Funda wordt aangeboden.

Goedkoopste woning op Funda

Locatie, het aantal vierkante meters, staat van de woning: het maakt je allemaal niet meer uit. Wat jou betreft hangt er zo’n grote duistere wolk boven de woningmarkt, dat je inmiddels genoegen zou nemen met iedere betaalbare koopwoning.

Goedkoopste Funda Woning Hypotheek Kerkrade
Kerkrade, Kremerstraat 3B (Afbeelding: Funda)
Goedkoopste Funda Woning Hypotheek Kerkrade Keuken
Kerkrade, Kremerstraat 3B (Afbeelding: Funda)

Op Funda staat momenteel de goedkoopste woning – eigenlijk het goedkoopste appartement – te koop voor het bescheiden bedrag van 95.000 euro. Voor die vraagprijs koop je een woning in een kleinschalig appartementencomplex in Kerkrade. De woning is in ieder geval groter dan het gemiddeld woonoppervlak van een Amsterdammer, die vertoeft volgens het CBS namelijk op gemiddeld 40 vierkante meter. Jouw potentiële optrekje biedt 43 vierkante meter woonoppervlak, een privéberging van ruim 4 vierkante meter én je hebt ook een balkon.

Het minimale salaris voor de hypotheek

Als we er vanuit gaan dat je voor de aankoop van deze woning volledig afhankelijk bent van de hypotheek, heb je dus een verstrekking van 95.000 euro nodig. Volgens Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën, heb je minimaal een bruto jaarinkomen nodig van 27.999 euro.

Het leenbedrag per salaris voor een hypotheek in 2023

In deze schatting is de koopprijs gelijkgesteld aan de vraagprijs van 95.000 euro. De kosten koper zijn geschat op 5.200 euro (inclusief startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting) en is geen rekening gehouden met eigen vermogen of overwaarde op een oude woning. Maar het geeft maar aan dat je met een laag salaris en een beetje spaargeld ook gewoon een huis kunt kopen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.