Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 2 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Zwangere vluchteling domineert Netflix met nieuwe nummer 1-hit

Nieuwe week, nieuwe Netflix-hit. Ditmaal geen sciencefiction, actie of coming of age, maar een spannend verhaal over een zwangere vluchteling. Nowhere (officiële titel: Nigzdie) is de best bekeken film op op de streamingdienst wereldwijd.

Het thema is actueler dan ooit. Door oorlogen, crisissen, armoede, opwarming van de aarde en barbaarse regimes is de vluchtelingenstroom op aarde groter dan ooit. En de komende jaren lijkt het er niet minder op te worden. In de popcultuur komt dit thema nog vrij weinig voor, al vind je via NPO Start wel een paar goede kleinere producties. Maar nu dus ook een Netflix-hit.

Nowhere op Netflix

In de Spaanse film Nowhere staat een jonge zwangere vrouw centraal, Mia genaamd. Ze ontsnapt uit een land in oorlog door zich te verstoppen in een zeecontainer aan boord van een vrachtschip. Na een hevige storm bevalt Mia van haar kind, terwijl ze verdwaald is op zee, waar ze moet vechten om te overleven.

Verwacht overigens niet dat het vluchtelingenthema waar we het eerder over hadden goed wordt uitgediept. Het is vooral de survivaltocht zelf die centraal staat. En die speelt zich af in een dystopische wereld vol chronische voedseltekorten, ook in het meer welvarende deel van de wereld, zoals Spanje. Hoe goed hoofdrolspeler Anna Castillo haar rol als zwangere vluchteling ook vertolkt, het is een gemiste kans om dit thema op deze ietwat ongeloofwaardige manier uit te diepen, terwijl de actualiteit juist om echtere verhalen vraagt.

Hoe wordt de best bekeken film beoordeeld

Nowhere dan wel Nigzdie is volgens filmdatawebsite Flixpatrol wereldwijd de best bekeken film van dit moment op Netflix. In Nederland staat de film over nummer twee.

zwangere vluchteling, nowhere, nigdzie, best bekeken film, netflix
(Afbeelding: Netflix)

Recensenten lopen niet weg met de nummer 1-hit op Netflix. Zo scoort Nowhere pover op Rotten Tomatoes met een score van 57% onder professionele critici en 66% onder het publiek. “Het is moeilijk om je druk te maken over de inspanningen van vluchteling Mia om te overleven als toeval het plot bepaalt en de productie er goedkoop uitziet en aanvoelt”, schrijft The New York Times. Waarvan akte.

Maar oordeel zelf: Nowhere is nu te streamen op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.