Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 25 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

‘Sex Education 4 is het slechtste einde sinds Game of Thrones’

Geniale series hebben niet altijd een goed laatste seizoen. Dat hadden de makers van Game of Thrones beter even kunnen vertellen aan die van Sex Education. Kijkers branden het slot van de serie af als een bezeten Daenerys Targaryen.

Game of Thrones is een van de beste series ooit, maar seizoen 8 gooide die reputatie te grabbel. Iets vergelijkbaars gebeurt nu met Sex Education, een van de beste coming of age-series ooit. Het laatste seizoen staat nu op Netflix en fans zijn er klaar mee.

Sex Education seizoen 4 op Netflix

Sex Education is een Netflix-serie over tieners (gespeeld door twintigers) op de middelbare school en alle issues die daarmee gepaard gaan. Sinds seizoen 1 staat de sullige Otis Milburn centraal, de zoon van een sekstherapeute. Om bij te verdienden gaat hij met de kennis die hij thuis heeft opgedaan tegen betaling seksadvies geven op zijn school, en dat slaat aan.

Dit is het basisrecept van een steengoede serie op netflix, waarin alle taboes worden doorbroken dan wel genormaliseerd. Alleen maar lof, zowel vanuit de doorgaans zure filmcritici als het publiek.

‘Slechtste einde sinds Game of Thrones 8’

Totdat er abrupt een einde wordt gemaakt aan de successerie. We gaan niets spoileren, maar dat einde voelt geforceerd aan en slaat de plank volgens fans volledig mis. Op Rotten Tomatoes krijgt het nieuwe seizoen van het publiek (ons inziens een betere graadmeter dan professionele filmcritici) een tenenkrommende score van 39%. Ter vergelijking: de eerste drie seizoenen scoorden onder kijkers respectievelijk 94%, 93% en 88%. Er was al een dalende trend zichtbaar, maar de val is nu wel erg diep.

“Ik vond deze Netflix-serie echt leuk en wachtte op het laatste seizoen, maar dit was verschrikkelijk. Slechtste einde van een serie sinds Game of Thrones. Ze hebben gewoon zonder reden personages uit andere seizoenen van Sex Education verwijderd en nieuwe personages toegevoegd waar ik niets om gaf. Alles voelde gehaast en zinloos. En ze probeerden zoveel belangrijke onderwerpen te behandelen dat het allemaal oppervlakkig bleef. Ik ben verdrietig en teleurgesteld”, schrijft Rotten Tomatoes-recensent JuanPablo S namens de kijkers dan wel fans. Bekijk hier het volledige recensieoverzicht.

Opvallend: de doorgaans kritische professionele recensenten geven seizoen 4 van Sex Education een gezamenlijke score van 91% op Rotten Tomatoes. We zouden zeggen: oordeel zelf. Het nieuwe seizoen is nu te streamen op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.