Alrik de Jong
Alrik de Jong LEGO 25 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

LEGO gooit met de pet naar duurzaam initiatief uit eigen koker

LEGO schrapt een plan om legosteentjes te gaan maken van gerecyclede PET-flessen. In plaats daarvan wil de Deense speelgoedfabrikant ander materiaal zoeken om de CO2-uitstoot mee terug te dingen.

De Deense speelgoedfabrikant is met de grote hoeveelheden plastic die geproduceerd worden natuurlijk ook een grote vervuiler. Daarom strooit LEGO met duurzame initiatieven, waarvan een deel zoals bij veel bedrijven voor de bühne is. Winst blijft het belangrijkste onderdeel van het bedrijf. Op een van de initiatieven komt de fabrikant nu dan ook terug.

Gerecycled PET vermindert uitstoot niet

Twee jaar terug presenteerde LEGO nog een prototype van een steentje dat was gemaakt met materiaal van afgedankte flessen. Destijds leek dat de beste manier om duurzamere steentjes te produceren. Maar daar komt LEGO nu op terug. De onderneming is er achter gekomen dat het gebruik van gerecycled PET de totale CO2-uitstoot niet zal verminderen, omdat er te veel nieuwe productieapparatuur voor nodig is.

Het schrappen van dit plan betekent volgens LEGO niet het einde van de duurzaamheidsambities van het bedrijf. “We testen en ontwikkelen momenteel legosteentjes gemaakt van een reeks alternatieve duurzame materialen, waaronder andere gerecyclede kunststoffen en kunststoffen gemaakt van alternatieve bronnen zoals e-methanol.”

LEGO in 2050 CO2-neutraal

LEGO wil in 2050 graag netto CO2-neutraal zijn en heeft een tussentijds doel gesteld voor 2032 van een reductie van 37 procent ten opzichte van de uitstoot in 2019. Met de inspanningen is veel geld gemoeid. Zo is geïnvesteerd in nieuwe CO2-neutrale fabrieken in Vietnam en de Verenigde Staten. LEGO gaat ervan uit in de vier jaar tot 2025 in totaal ruim 1,2 miljard dollar in vergroening te steken.

De LEGO-sets van nu zijn nog van gewoon plastic, en blijkbaar is dat nogal een prijzig product om mee te werken. Check bijvoorbeeld de duurste Star Wars-sets die je kunt kopen. Aan de andere kant kun je er ook weer geld mee verdienen, getuige het verrassend hoge rendement op oude bouwsets in goede staat.

Lees meer over het duurzaamheidsbeleid van LEGO.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.