Alrik de Jong
Alrik de Jong Hebbedingen 23 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

LEGO luidt met eerste duurzame steentjes nieuw tijdperk in

LEGO heeft weer een grote stap gezet naar een volledig duurzame toekomst. Eerst werden de plastic verpakkingen al verbannen, nu is het eerste duurzame steentje onthuld. Gemaakt van gerecycled plastic.

De Deense speelgoedfabrikant heeft een prototype van het duurzaam gemaakte bouwsteentje gepresenteerd. De onthulling past in de strategie van LEGO om af te stappen van plastic op oliebasis. “Tromgeroffel alstublieft. We gebruiken nu plastic flessen om LEGO-steentjes te maken. Dit is een grote stap in de richting van ons streven om tegen 2030 al onze producten uit duurzame bronnen te produceren”, aldus het bedrijf op Instagram.

Duurzame LEGO-steentjes van gerecycled plastic

Volgens LEGO zijn de duurzame steentjes gemaakt van gerecycled plastic en afgedankte flessen. De afgelopen drie jaar heeft de onderneming getest met 250 varianten van duurzaam plastic. Gemiddeld levert een plastic PET-fles van 1 liter genoeg grondstof op voor tien standaard bouwsteentjes.

LEGO heeft tot nu toe zo’n 400 miljoen dollar uitgetrokken om groener te worden. Het bedrijf zoekt daarbij actief naar het gebruik van duurzame materialen voor de bijna 100.000 ton plastic steentjes die het elk jaar produceert. De afdeling die aan duurzame LEGO-blokjes werkt, telt circa 150 werknemers.

Oud plastic, zelfde kwaliteit

Het vinden van gerecycled materiaal dat voldoet aan de kwaliteits- en veiligheidseisen is volgens LEGO een hele opgave geweest. Het prototype voldoet aan die eisen, zonder dat de duurzame steentjes minder goed aan elkaar vast blijven zitten. Ondanks de onthulling duurt het volgens de Denen nog wel even voordat de blokjes daadwerkelijk in de dozen zitten. Het verder testen van de steentjes duurt nog zeker een jaar. “Maar het is goed om te laten zien aan kinderen waar we mee bezig zijn”, aldus het bedrijf.

Lees meer over het historische duurzame LEGO-steentje op dit blog van de Deense speelgoedfabrikant. En hier bekijk je hoe van oude plastic fles een bouwsteentje wordt gemaakt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.