Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 23 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Nu op Netflix: een duik in de muziekgeschiedenis, van ABBA tot rap

Maak kennis met THIS IS POP, een nieuwe docuserie waarin Netflix de meest fascinerende verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek voor je serveert. Nu te streamen!

Leuk al die true crime-documentaires, maar wat ons betreft mag Netflix ook wat vaker in de muziekgeschiedenis duiken. Daarom was de nieuwe Original Song Exploder al een welkome toevoeging. Daarin ontleden grote artiesten laagje voor laagje hun grootste hits. Of, beter gezegd: ze bouwen met jou hun nummers op en vertellen de verhalen erachter.

THIS IS POP

Maar als je het echt over documentaires hebt, dan blijft het vaak bij films over rock-acts uit de jaren zeventig. Fantastisch, als je het ons vraagt, maar bredere muziekdocumentaires over pop zijn er amper. Daar is deze maand verandering in gebracht. Op 22 juni, om precies te zijn, kwam Netflix met THIS IS POP. Een nieuwe documentairereeks van het productiebedrijf Banger Films, die zich vrijwel exclusief bezig houden met muziekproducties. Eerder leverden ze voor Netflix al The Hip-Hop Revolution af.

Het resultaat van die samenwerking is een docuserie die uit acht delen bestaat. Elk deel verkent nog niet eerder vertelde verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. Het spectrum is breed, want we gaan van ABBA en Shania Twain naar T-Pain en Boyz II Men. Het specifieke genre maakt niet uit: zolang het maar significante momenten uit de popgeschiedenis zijn die een grote impact hebben gehad op onze cultuur.

Van britpop tot Auto-Tune

Elke aflevering van THIS IS POP is geregisseerd door een andere filmmaker, en focust op een ander tijdperk uit de popmuziek. Van vroege protestmuziek tot de opkomst van Auto-Tune. En vergeet natuurlijk de explosieve opkomst van de Britpop niet, met Oasis voorop. Heerlijk!

1. “The Boyz II Men Effect”
2. “When Country Goes Pop”
3. “Auto-Tune”
4. “Stockholm Syndrome”
5. “The Brill Building In 4 Songs”
6. “Festival Rising”
7. “Hail Britpop!”
8. “What Can A Song Do?”

“We begonnen met de vraag ‘Wat is pop?’ en vonden antwoorden die we nooit hadden verwacht,” aldus producent Amanda Burt over de serie. “Het is meer dan de hitlijsten of wat er uit je autoradio komt. Het is een perfecte tijdcapsule van hoe mensen leefden toen het werd gemaakt en hoe ze dansten, liefhadden en huilden toen het werd gehoord. ”

Netflix dropt eerste trailer

Check hieronder de eerste trailer voor THIS IS POP. De docuserie is nu te streamen op Netflix.

7 mythes over voeding die je voorgoed kunt vergeten

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.