Alrik de Jong
Alrik de Jong Hebbedingen 21 sep 2020

LEGO stopt in 2021 met wegwerpplastic en dat is slechts het begin

LEGO stopt vanaf 2021 volledig met plastic verpakkingen en andere vormen van wegwerpplastic. Het Deense bedrijf steekt 400 miljoen dollar in een nieuw duurzaam beleid.

In 2018 kondigde LEGO de eerste plantaardige bouwsteentjes aan, die inmiddels op de markt verschenen zijn. Dit is slechts een kleine stap in het duurzame toekomstbeleid, als we het Deense concern mogen geloven.

LEGO stopt met plastic verpakkingen

Het doel van het nieuw onthulde plan is dat alle LEGO-verpakkingen duurzaam en recyclebaar zijn en dat wegwerpplastic niet meer voorkomt. Met FSC-gecertificeerde recyclebare verpakkingen van papier zet het bedrijf een eerste stap.

lego, rebuild the world, plastic, duurzaam, recyclebaar, 2021, 2025, 2030
(Afbeelding: LegoGroup)

Het verbannen van plastic verpakkingen is al langer een doel van het Deense bedrijf, maar dit raakte in een stroomversnelling door een stroom aan brieven van de nieuwe generatie LEGO-bouwers. “Kinderen vragen massaal waarom ons speelgoed nog in plastic wordt verpakt. Dat inspireerde ons om de papieren verpakkingen direct in te voeren”, aldus Tim Brooks. Hij houdt zich binnen het bedrijf bezig met milieuverantwoordelijkheid.

Duurzame steentjes vanaf 2030

Vanaf 2021 verbant het bedrijf plastic verpakkingen en tref je in LEGO-bouwsets alleen nog maar papieren zakjes met steentjes. Dit is onderdeel van het plan om vanaf 2025 alle verpakkingen duurzaam en recyclebaar te maken. Maar de grootste revolutie binnen het bedrijf moet in 2030 gaan plaatsvinden. Vanaf dat jaar wil LEGO alle producten, inclusief de LEGO-steentjes, vervaardigen van duurzame materialen. Jaarlijks worden er ongeveer 20 miljard LEGO-steentjes geproduceerd. Tel uit de uiteindelijke winst voor het milieu.

lego, papier, plastic, wegwerpplastic, verpakking, paperbag
(Afbeelding: LegoGroup)

Daar komt bij dat in 2022 de fabrieken voor 100 procent overgaan op hernieuwbare energie. Dit allemaal om de klimatologische voetafdruk per steentje te minimaliseren. Ook gaat het Deense bedrijf vanaf volgend jaar samenwerken met de Ellen Macarthur Foundation, om meer circulaire producten te ontwikkelen. Lees hier meer over de groene toekomstplannen van LEGO.

Check ook: 6 briljante bouwset die door fans ontworpen zijn (en mogelijk uitkomen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
LEGO stopt in 2021 met wegwerpplastic en dat is slechts het begin
Sluiten