Alrik de Jong
Alrik de Jong Voetbal 2 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Ajax maakt miljoenen winst ondanks beursval en crisis

Het jaarverslag van Ajax is uit, en dat is nu extra leuk om onder de loep te nemen. Zo maakte de club uit Amsterdam het afgelopen jaar miljoenen winst, ondanks de beursval en sportieve crisis.

Beursval is misschien een zwaar woord, maar de koers is wel zeker gekelderd sinds de algehele malaise rond Sven Mislintat. En helemaal als het vergelijkt met gloriejaar 2019, dan is de beurswaarde op dit moment een groot dieptepunt.

39 miljoen winst voor Ajax

De aandacht van beleggers gaat op de eerste dag van een nieuwe beursweek in ieder geval uit naar Ajax. De beursgenoteerde Amsterdamse voetbalclub kwam na het sluiten van de beurs voor het weekend met zijn jaarcijfers. Daaruit kwam naar voren dat Ajax, ondanks tegenvallende sportieve resultaten, 39 miljoen euro winst heeft gemaakt. Daarnaast maakte de club bekend dat accountants- en advieskantoor KPMG onderzoek gaat doen naar de rol en belangen van de ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat.

Centraal in dat onderzoek staan verschillende transacties die de voormalig technisch directeur de afgelopen maanden onder verantwoordelijkheid van de raad van commissarissen heeft gedaan. Mislintat raakte in opspraak omdat hij zaken heeft gedaan met een spelersmakelaarskantoor dat aandelen heeft in een bedrijf waarvan hij zelf ook aandeelhouder is.

Vaarwel Jan van Halst

Verder maakte Jan van Halst zondag bekend niet terug te keren in de raad van commissarissen van Ajax, als in maart zijn tijdelijk dienstverband als algemeen directeur afloopt. Van Halst kreeg de afgelopen tijd kritiek omdat hij als commissaris en interim-directeur onvoldoende toezicht zou hebben gehouden op de vorige week ontslagen Mislintat.

Waar Ajax wel winst boekt op zakelijk vlak, verkeert de club op sportief vlak in grote crisis. Dankzij wanbeleid is de club in no-time tot de grond toe afgebrand. Het is te hopen voor Amsterdamse voetbalfans dat de afgebrande grond, net als na een bosbrand, extra vruchtbaar is. Feit is dat de club genoeg geld heeft om er snel weer bovenop te komen. Bovendien begint einde seizoen Alex Kroes als algemeen directeur en lijkt er schoon schip gemaakt te worden binnen de organisatie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.