Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 27 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Netflix scoort met Nigeriaanse John Wick, maar trap er niet in

De ‘Nigeriaanse John Wick’ is ook in Nederland aan het scoren op Netflix. Toch kun je The Black Book beter links laten liggen, als we IMDb en Rotten Tomatoes moeten geloven.

Netflix laat geen Rotten Tomatoes of IMDb-scores bij films zien. Daar is een goede reden voor: dan zou je hoogstwaarschijnlijk schrikken van het gemiddelde filmniveau op de streamingdienst.

Netflix staat tjokvol troep

Sure, soms brengt Netflix een dijk van een Original uit, of haalt de streamer licenties binnen voor bijvoorbeeld grote oorlogsfilms van andere studio’s. Maar het leeuwendeel van het aanbod op Netflix bestaat toch, sorry, uit troep.

Maar ja, hoe haal je de krenten uit de pap als je nul indicatie hebt van hoe goed een film is? Filmposters voor goedkope actiefilms als Hidden Strike geven vaak al wel een hint, maar niet iedereen heeft dat referentiekader.

Daardoor gaan er geregeld films op Netflix viral die je mét IMDb-context waarschijnlijk direct links had laten liggen. Het gebeurde onlangs al met Heart of Stone, en nu is het weer raak.

The Black Book verovert top 10

Op het moment van schrijven is een obscure actiefilm genaamd The Black Book namelijk de top 10 van Netflix aan het veroveren. Een thriller van Nigeriaanse makelij die sinds deze week op de streamingdienst beschikbaar is.

The Black Book gaat over een diaken genaamd Paul, wiens zoon in de gevangenis belandt nadat een corrupte bende binnen de politie hem op laat draaien voor een ontvoering. Paul besluit het heft in eigen handen te nemen en gaat op zoek naar de daadwerkelijke schuldigen. Daarvoor zal hij weer terug moeten keren naar de criminele onderwereld die hij juist bewust de rug had toegekeerd.

John Wick en IMDb

In Nigeria wordt de thriller al uitgebreid vergeleken met John Wick. Niets mis mee, want dergelijke actietoppers zijn altijd welkom, maar helaas weet The Black Book niet in de buurt van Keanu Reeves te komen.

Op Rotten Tomatoes is het met slechts één recensie van een criticus nog te vroeg voor een score, maar Marshall Shaffer van Decider concludeert dat “de film zonder een sterker gevoel van samenhang tussen plot en stijl instantly forgettable voelt.” Ouch. 

Netflix thriller The Black Book film
(Afbeelding: Netflix)

Op IMDb zijn er wel al wat meer beoordelingen. Daar scoort The Black Book een zeer magere 4.8. Het kan belabberder, maar met decennia aan ijzersterke actiefilms tot je beschikking zijn dat niet de cijfers waar je op hoopt.

This ain’t it

Nee, het is absoluut tof om diversere blockbusters uit andere hoeken van de wereld op Netflix te zien verschijnen, but this ain’t it, chief. Gelukkig kun je nu zelf een oordeel vellen zonder een bioscoopticket aan te hoeven schaffen. Worst case zet je The Black Book na twee minuten weer uit. Of kies gewoon direct voor deze vechtfilm die binnenkort van Netflix gaat verdwijnen.

Netflix thriller The Black Book film
(Afbeelding: Netflix)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.