Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 21 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Jij bepaalt de volgorde van nieuwe Netflix-serie met The Mandalorian-ster

Netflix heeft Jigsaw aangekondigd, een interactieve serie over een waargebeurde heist die het anders aanpakt dan andere series, met The Mandalorian-ster Giancarlo Esposito in de hoofdrol.

Nu Disney+ met megafranchises als Star Wars en Marvel knalt, moet Netflix op zoek naar andere manieren om zich te onderscheiden. De streamingdienst heeft immers niet de decennia aan langlopende franchises die Disney wel heeft.

Netflix versus videogames

Een kant die Netflix al enkele jaren verkent is interactieve content. Niet voor niks maakte CEO Reed Hastings al eerder meermaals de vergelijking met videogames als Fortnite en FIFA.

Of jij nou je tijd besteedt aan Disney+ of Call of Duty, het is tijd die je niet achter Netflix zit. En dat moet het bedrijf natuurlijk niet hebben. Netflix is onder andere bezig met het opzetten van een grote game-afdeling. Het bedrijf wil namelijk via zijn streamingdienst ook games gaan aanbieden.

Oftewel, alles wijst erop dat je volgend jaar naast series en films ook games kunt aanklikken. Google doet het al met Stadia en Microsoft met Gamepass, dus waarom niet een stap verder gaan en het integreren met Netflix?

Nu te streamen: 8 nieuwe topfilms op Netflix die je wil zien

Jigsaw: jij bepaalt de volgorde

Voor het zover is kun je nu al interactieve series op de streamingdienst streamen. Denk aan Bandersnatch, een Black Mirror-film waarin jij als kijker keuzes moet maken. Een beetje zoals die choose-your-own-adventure-boeken van vroeger.

Een aankomend project van de streamingdienst pakt het iets anders aan. Dan hebben we het over Jigsaw, een nieuwe heist-serie waarbij je alle afleveringen behalve de finale op je eigen gewenste volgorde kunt kijken.

Zo puzzel je zelf de fragmenten van het verhaal bij elkaar, op zoek naar de oplossing, die je in de finale krijgt. Vandaar ook de naam: Jigsaw. Legpuzzel, in het Nederlands.

De serie beslaat 24 jaar en draait om de grootste overval ooit geprobeerd, en de wraak, gekonkel, loyaliteit en verraad eromheen. Het is losjes geïnspireerd op een waargebeurd verhaal, toen 70 miljard dollar aan obligaties gestolen werd in het centrum van Manhattan tijdens orkaan Sandy.

The Mandalorian-ster

Giancarlo Esposito (The Mandalorian), Paz Vega, Rufus Sewell en Niousha Noor spelen grote rollen in de serie, die gefilmd wordt in de gloednieuwe Brooklyn-studio van Netflix.

De show zal in totaal uit acht afleveringen bestaan, waarvan de non-lineaire tijdlijn van 24 jaar voor de overval tot het jaar erna beslaat. Als kijker ga je dus zelf rondzoeken op die tijdlijn, op zoek naar clues en daarmee de oplossing van de zaak.

Eric Garcia (Repo Men) gaat aan de slag als showrunner, met Jose Padilha (Elite Squad) aan boord als regisseur van in ieder geval twee afleveringen. Aan de productiekant is het productiebedrijf  van Ridley Scott verantwoordelijk voor de Original.

Geduld en vraagtekens

Klinkt allemaal erg ambitieus, maar vooral ook erg vaag. Het concept is in ieder geval tof, dus laten we hopen dat Jigsaw niet gimmicky uitpakt en echt weet te bekoren. Gezien de productie net van start is gegaan kun je op een release in de tweede helft van 2021 rekenen.

Wanhopige fans spotten grote hint GTA 6 in nieuwe trailer GTA 5

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.