Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 21 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Netflix kondigt gratis abonnement aan (met flinke beperkingen)

Netflix begint de komende weken met het uitrollen van een gratis abonnement. Ja, gratis. Maar dan krijg je als consument wel flinke beperkingen voorgeschoteld.

Het aanbod in streamingdiensten is de afgelopen jaren rap gegroeid. Zeker nu de Amerikaanse giganten onze kant op komen is de keuze reuze, zeker als je de tofste Originals wilt meepakken. Apple die Foundation adapteert met de duurste serie ooit, Amazon die een ambitieuze Lord of the Rings-serie neerzet, HBO die met een The Batman-serie komt: er is zoveel moois.

Netflix gaat gratis

Maar ja, overal voor betalen is ook een prijzige hobby. Zeker nu Netflix de afgelopen jaren meermaals zijn abonnementstarieven heeft verhoogd. In de wereld van muziekstreamingdiensten heb je de luxe dat bijvoorbeeld Spotify een gratis versie heeft. Met beperkingen, zeker, maar je kunt in principe gratis gebruik maken van Spotify.

In de jacht op meer abonnees en het tevreden houden van aandeelhouders gaat Netflix nu een soortgelijk pad bewandelen. Het bedrijf heeft namelijk officieel aangekondigd dat het voor het eerst in de geschiedenis van Netflix een gratis tier aan gaat bieden.

Zoveel kopjes koffie mag je per dag drinken volgens onderzoek

Eerste test in Kenia

De gratis abonnementsoptie gaat eerst uitgerold worden in Kenia. Director of Product Innovation Cathay Conk legt de keuze uit: “Als je nog nooit Netflix hebt gekeken – en veel mensen in Kenia hebben dat niet – is dit een geweldige manier om onze service te ervaren” aldus Conk. “En als je het leuk vindt wat je ziet, is het gemakkelijk om te upgraden naar een van onze betaalde abonnementen, zodat je ook kunt genieten van onze volledige catalogus op je tv of laptop.”

Daarmee stipt ze namelijk meteen de beperkingen van het gratis abonnement aan. Voor zover je het nog een abonnement kunt noemen, gezien je niet betaalt. Je hoeft enkel een account aan te maken om te beginnen met streamen.

Beperkingen voor gratis abonnement

Je kunt vooralsnog enkel op Android-smartphones de gratis variant van Netflix gebruiken. Ook zal het aanbod in series en films beperkt blijven. Waarschijnlijk vergelijkbaar met wat Netflix al eerder internationaal deed, door op zijn website gratis de eerste paar afleveringen van Originals aan te bieden. Wil je verder kijken? Dan zul je moeten dokken.

Ook kunnen Keniaanse consumenten geen titels downloaden of casten naar hun televisie. Het blijft dus beperkt tot het schermpje van hun smartphones. Voor Netflix is het bovenal nog een test, een experiment, maar het bedrijf heeft de ambitie om de gratis abonnementsoptie wel breder uit te rollen.

Juich niet te vroeg

Juich echter niet te vroeg. Nederlandse consumenten zijn verhoudingsgewijs rijk, en kunnen in de meeste gevallen wel een betaald abonnement… betalen. Dit soort gratis varianten van de streamingdienst zullen vooral uitgerold worden in enorme groeimarkten zoals India, waar het gemiddelde inkomen erg laag ligt maar waar bedrijven nog een hoop terrein kunnen veroveren.

Maar wie weet: als de conversie naar betaalde abonnementen omhoog schiet, dan zal het bedrijf waarschijnlijk wel dit gratis abonnement naar Nederland brengen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Playstation 5 kopen? Coolblue gaat er 1800 (!) verloten, zo doe je mee

Netflix Blog

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.