Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 4 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Stakingen sterker dan Thanos: je favoriete Marvel-series zijn uitgesteld

Disney moet mede door de stakingen in Hollywood een hoop Marvel-series opschuiven of on hold zetten. We zetten de gevolgen op een rijtje.

Marvel Studios had het ook zonder de huidige stakingen in Hollywood al pittig genoeg.

Marvel moet terug naar tekentafel

De output van de studio is al sinds Avengers: Endgame bijzonder wisselvallig. De opbouw naar de finale met Thanos als grote overkoepelende schurk leverde record na record op, maar laat tegelijkertijd ook een vacuüm achter waar Marvel maar niet mee weet te dealen.

Sure, Guardians of the Galaxy Vol. 3 was tof en Ms. Marvel wist ook positief te verrassen, maar de teruglopende bioscoopomzetten, matige CGI en gebrek aan focus qua verhaal zorgen ervoor dat zelfs de meest diehard Marvel-fans afhaken.

Bob Iger Disney Star Wars Marvel
Bob Iger (Afbeelding: VALERIE MACON / AFP)

Dat heeft ook Bob Iger door. De voormalig Disney-CEO zette afgelopen november een punt achter zijn pensioen, en keerde weer terug als de baas van de entertainmentgigant. Een van zijn grootste prioriteiten? Marvel en Star Wars weer op koers krijgen. Hij was in interviews al zeer duidelijk over de superhelden-franchise: Marvel moest terug naar de tekentafel. Minder films en series, minder budget, meer kwaliteit.

Disney+ Originals op de schop

We moeten nog even afwachten wat dat drastische ingrijpen voor de langere termijn gaat betekenen, zeker nu Marvel zijn nieuwe Thanos voor goed kwijt lijkt te zijn. In de tussentijd zijn er echter al opschuddingen waar je later dit jaar al wat van gaat merken.

Maak je geen zorgen: Loki seizoen twee komt nog steeds komende maand naar Disney+. Daarna ontstaat er een flinke stoelendans. Of, zoals Amerikaanse media het samenvatten: “Everything just got thrown in a blender.”

Vrijwel alle Marvel-series die naar Disney+ komen zijn namelijk opgeschoven. What If…?, de animatieserie waarin je alternatieve versies van Marvel-verhalen krijgt voorgeschoteld, is na Loki de enige show die nog voor later dit jaar op de planning blijft staan.

Echo, de langverwachte spin-off van Hawkeye, zou namelijk komende november uit gaan komen, maar is opgeschoven richting januari. De animatieserie X-Men ‘97 is al voorzien van een LEGO-set, maar komt nu ook pas in het voorjaar van 2024 uit.

Nieuwe namen en shows on hold

Ook kan Disney maar niet kiezen als het om de naam van de aangekondigde spin-off van WandaVision gaat. De show heette eerst Agatha: House of Harkness, kreeg eind vorig jaar de naam Agatha: Coven of Chaos, en is nu Agatha: Darkhold Diaries geworden. De show met Kathryn Hahn komt bovendien pas in de herfst van volgend jaar uit, in plaats van eind dit jaar.

Daredevil Matt Murdock Disney+ MMA
(Afbeelding: Marvel Studios)

Daar blijft het bij wat opgeschoven Disney+ Originals van Marvel Studios betreft, maar helaas is dit nog niet het hele verhaal. Er staan namelijk ook behoorlijk wat shows on hold, mede door de stakingen.

Ironheart, een spin-off van Black Panther: Wakanda Forever, is al klaar met filmen maar kan pas afgerond worden als de stakingen voorbij zijn. Zowel Wonder Man en Daredevil: Born Again waren in productie toen de stakingen begonnen, dus ook daar staat alles op pauze. Disney heeft voor beide producties geen officiële releasetiming meer. Een situatie die naar mate de studio’s er langer over doen om er met de stakende partijen uit te komen, er alleen maar erger op zal gaan worden.

Het wordt tijd

Laten we hopen dat Marvel Studios-baas Kevin Feige en Disney-CEO Bob Iger daardoor des te meer beseffen dat het tijd is om de stakende werknemers serieus te nemen. Maar vooral: dat ze de resulterende downtime gebruiken om even rustig adem te halen, echt terug naar de tekentafel te gaan, en een nieuwe toekomst voor het Marvel Cinematic Universe op poten te zetten. Het wordt tijd.

 

THR

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.