Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 4 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

LEGO onthult indrukwekkende Vikingen-set met prettig prijskaartje

Het is alweer een jaar geleden dat LEGO bekendmaakte dat een tof Vikingen-ontwerp van een fan omgetoverd zou gaan worden tot een officiële set. Nu plukken we daar de vruchten van. Maak kennis met LEGO Ideas 21343 Viking Village.

Een aanzienlijk deel van de tofste LEGO-sets voor volwassenen is door fans ontworpen. Pareltjes zoals deze vuurtoren en deze insecten ontstonden dankzij IDEAS, een online platform waar consumenten hun zelfbedachte modellen kunnen delen.

LEGO IDEAS

Vervolgens kunnen mede-bouwers op die designs stemmen. LEGO kijkt ook niet zo stiekem mee: meerdere keren per jaar selecteren de Denen een ontwerp dat ze vervolgens ook echt als officiële set uitbrengen. Met flinke aanpassingen, weliswaar, maar dat mag de pret niet drukken. Het levert immers regelmatig pareltjes op.

Een jaar geleden dook LEGO nog eens in de IDEAS-archieven. Fans kregen de kans om op oudere modellen te stemmen, die in eerdere rondes net buiten de boot vielen. Daardoor won een vikingen-basis van een bouwer die zichzelf BrickHammer noemt alsnog de ultieme eer.

LEGO Ideas 21343 Viking Village

Komende oktober gaan we daar met zijn allen de vruchten van plukken. Maak kennis met LEGO Ideas 21343 Viking Village, een toffe set voor fans van Vikings, Assassin’s Creed Valhalla en Vikingen in het algemeen.

LEGO Ideas 21343 Viking Village
(Afbeelding: LEGO)
LEGO Ideas 21343 Viking Village
(Afbeelding: LEGO)

Met 2103 stenen bouw je een 46 centimeter breed Vikingen-dorpje, met een langhuis, wachttoren en een smederij. Daar krijg je ook nog eens vier minifiguurtje bij: twee krijgers, een stamhoofd en natuurlijk een smid om wapens te smeden. Een lichtsteen zorgt ervoor dat zijn smederij ook echt oplicht.

De daken van de gebouwtjes kunnen er makkelijk afgetild worden, zodat je het interieur kunt bekijken. Daar hebben de ontwerpers van LEGO mooie easter eggs in verwerkt, die verwijzen naar oudere Vikings-sets van het speelgoedmerk.

Onherkenbaar veranderd

Over speelgoed gesproken: LEGO Ideas 21343 Viking Village lijkt het beste van beide werelden te gaan bieden. Een uitdagende build voor volwassenen, die toch direct tot de verbeelding van je innerlijke kind spreekt. Poah.

Is er dan ook slecht nieuws? Dat ligt eraan hoe je tegen het hele IDEAS-proces aankijkt. Ook dit keer heeft LEGO zoveel aan het ontwerp van de originele designer aangepast dat Viking Village haast onherkenbaar is veranderd. Oordeel zelf:

LEGO Ideas 21343 Viking Village
Het originele design (Afbeelding: LEGO)
LEGO Ideas 21343 Viking Village
De officiële versie (Afbeelding: LEGO)

Maar ach, wat boeit dat, want het levert wel een ontzettend toffe set op. Bovendien is LEGO Ideas 21343 Viking Village zeker gezien de hogere prijzen die de Denen zijn gaan hanteren opvallend betaalbaar.

Prijskaartje en meer IDEAS

De set, die dus uit 2103 steentjes bestaat, heeft een prijskaartje van 139,99 euro.

Een behoorlijk bedrag, maar vergeleken met andere grote sets voor volwassenen en ten opzichte van het aantal steentjes valt dat reuze mee. Viking Village wordt vanaf 1 oktober geleverd. Wellicht kun je echter beter nog even de hand op de knip houden, want in november komt er nog een toffe IDEAS-set uit: LEGO IDEAS 21344 Orient Express.

LEGO Ideas 21343 Viking Village
(Afbeelding: LEGO)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.