Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 17 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

LEGO lanceert door fan ontworpen insecten-set tjokvol details

LEGO heeft eindelijk de definitieve versie van The Insect Collection onthuld, een door een fan ontworpen model.

Volwassen LEGO-fanaten bouwen al sinds kinds af aan met de kleurrijke steentjes. Een bak ervaring, met soms pareltjes van bouwwerken als resultaat. De Denen hebben dat ook goed door, met LEGO IDEAS als resultaat.

Fans ontwerpen ‘echte’ LEGO-sets

Dat is een online platform waar duizenden amateur-designers hun zelfontworpen modellen delen. Je kunt ‘amateur’ overigens gerust schrappen, want het niveau is vaak ronduit indrukwekkend. Niet van echt te onderscheiden.

Sterker nog, daar zorgt LEGO wel voor, dat ze ‘echt’ worden. Een paar keer per jaar kiest het bedrijf de beste fan-designs uit, waar dan vervolgens officiële modellen van worden gemaakt. De ultieme eer voor fans, die bovendien ook nog een klein deel van de resulterende omzet krijgen. Bijvoorbeeld dit pareltje van begin dit jaar ontstond ook als een IDEAS-set.

LEGO heeft zeer strenge eisen als het om de kwaliteit van sets gaat, waardoor het altijd na het selecteren van IDEAS-sets even duurt voor de officiële versie wordt onthuld.

LEGO Ideas 21342 The Insect Collection

Vaak doen de Denen nog  namelijk vrij ingrijpende aanpassingen om  het model in kwestie ready voor de winkelschappen te maken. Nu is het zover voor een nieuw ontwerp van een Spaanse LEGO-fanaat genaamd José María . Vorig jaar werd The Insect Collection uitgekozen door het team van LEGO, en nu is de definitieve, officiële versie van het ontwerp onthuld als LEGO Ideas 21342 The Insect Collection. De kleurrijke set bestaat uit 1111 steentjes en is vanaf 4 september beschikbaar. Het prijskaartje? 79,99 euro.

LEGO Ideas 21342 The Insect Collection
 LEGO Ideas 21342 The Insect Collection (Afbeelding: LEGO)

Met de 1111 steentjes bouw je drie flinke LEGO-versies van insecten, die je elk los van elkaar tentoon kunt stellen. Stuk voor stuk zijn ze zo’n 14 tot 17 centimeter hoog. Dan hebben we het over de Morpho, een blauwe vlindersoort, de Herculeskever, ’s werelds langste keversoort, en de Chinese bidsprinkhaan.

Het toffe aan het design van José María is dat elk insect niet alleen zijn eigen display heeft, maar dat de displays ook op subtiele wijze hun leefomgeving representeren. Het regenwoud in de Amazone voor de vlinder, een stam in Midden-Amerika voor de kever en een tak in een Aziatisch bos voor de bidsprinkhaan. Toffe details die het geheel helemaal afmaken.

Fotografie, natuur en prijskaartje

De Spaanse LEGO-fan heeft naar eigen zeggen een grote passie voor zowel fotografie als de natuur, en kwam op die manier tot het idee voor The Insect Collection. Federico Begher, Hoofd van de LEGO Product Group prijst het ingenieuze design-werk van José Maria: “Het complexe ontwerp van José’s model getuigt van zijn imposante academische achtergrond en passie voor fotografie en natuur.”

LEGO Ideas 21342 The Insect Collection
Het originele ontwerp (Afbeelding: LEGO)

Zoals je hierboven kunt zien heeft LEGO desalniettemin nog behoorlijk wat veranderd aan het originele ontwerp. Ach, dat mag de pret niet drukken. LEGO Ideas 21342 The Insect Collection kun je vanaf 4 september voor 79,99 euro scoren in de LEGO Store.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.