Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 4 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

‘Vervloekte’ Netflix-adaptatie verslaat Stranger Things

De Netflix-adaptatie van One Piece is niet alleen beter dan verwacht, maar breekt ook nog eens een megarecord. De show laat de grootste Netflix-series van de afgelopen jaren achter zich.

Ook in Hollywood hebben ze drommels goed door hoe groot anime buiten Japan is geworden. Je kunt steeds meer series en films streamen op bijvoorbeeld Disney+ en Netflix en de aankondigingen van live-action adaptaties vliegen je om de oren.

De vloek van anime-adaptaties

Helaas is de reputatie van Hollywood op dat vlak op zijn zachtst gezegd niet best. Anime-fans hebben de afgelopen jaren belabberde adaptatie na belabberde adaptatie voorbij zien komen. De unieke kenmerken van het Japanse medium laten zich simpelweg niet echt lekker vertalen naar live-action, lijkt het.

Vooral Netflix struikelt continu met zijn anime-adaptatie. Death Note, Fullmetal Alchemist, Cowboy Bebop: de potentie was telkens weer enorm, maar de magere scores op IMDb en Rotten Tomatoes spreken boekdelen. Toen de streamer aankondigde dat het One Piece ging vertalen naar live-action, werden fans dan ook eerder bang dan dat ze stonden te juichen. De lat lag laag. Erg laag.

Netflix scoort met One Piece

Fans van de langlopende manga en anime-serie stonden afgelopen al klaar met hooivorken, tot de eerste reacties van critici binnen kwamen. Plottwist: One Piece pakt verrassend goed uit. Het piratenverhaal, dat juist tjokvol anime-clichés zit, is ook met ‘echte’ acteurs meeslepend.

Dat werpt zijn vruchten af. Netflix heeft met One Piece namelijk een record gebroken waar je U tegen zegt. We wisten al dat de manga en anime een gigantische internationale fanschare hebben, maar de Netflix-versie doet er nog een schepje bovenop: de show verslaat namelijk zelfs Stranger Things en Wednesday.

Grootste series verslagen met record

Dat zit zo: One Piece stond na zijn debuutweekend in maar liefst 84 landen op de eerste plek in de top tien van meest bekeken series. Geen enkele andere Netflix Original heeft dat ooit gekregen. Het vierde seizoen van Stranger Things bleef op 83 landen steken. Ook Wednesday schoot net tekort.

Netflix One Piece Serie onmogelijke adaptatie reacties
De crew (Afbeelding: Netflix)

Een belangrijk precedent, want daarmee breekt de adaptatie niet alleen de anime-vloek die in Hollywood heerst, maar bewijst One Piece ook dat er inderdaad een groot, internationaal publiek voor dit soort shows is. Hopelijk trapt dit succes ook daadwerkelijk een trend af die goede live-action adaptaties voortbrengt, in plaats van de teleurstellende producties van het afgelopen decennium. Wie weet.

Dikke scores op IMDb en Rotten Tomatoes

Ook los van de kijkcijfers en records scoort One Piece prima. De Netflix Original scoort een dikke 8.5 op IMDb. Op Rotten Tomatoes staat de teller van de anime-adaptatie op een zeer verdienstelijke 83 procent onder critici. Het publiek geeft de show daar een ijzersterke 96 procent.

Hopelijk kondigt Netflix snel een tweede seizoen aan, want One Piece heeft nog een lange weg te gaan. Het eerste seizoen van de live-action versie beslaat al dankzij het absurd hoge tempo maar liefst honderd chapters van de originele manga. Op het moment van schrijven heeft bedenker Eiichiro Oda echter maar liefst 1058 chapters uitgebracht. Voeg daar de leeftijden van de personages aan toe en je hebt een flinke uitdaging voor Netflix. Wordt vervolgd!

X

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.