Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 23 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Pac-Man is terug! LEGO onthult eerbetoon aan videogame-icoon

LEGO viert opnieuw de verjaardag van een videogame-icoon. Na de Atari 2600 is het de beurt aan Pac-Man. Een arcadeklassieker die meer aan de plastic bouwsteentjes te danken heeft dan je zou verwachten.

Begin deze eeuw was het nog verrassend als LEGO een set specifiek voor volwassenen uitbracht. Een uitzondering. Anno 2023 is het haast verrassender als er een nieuwe kinder-set in de schappen belandt. De peperdure, vaak met nostalgie volgepropte sets vliegen je om de oren.

LEGO Icons 10323 PAC-MAN

We waren net bijgekomen van de imposante Batcave die de Denen vorige week onthulden, toen het volgende persbericht alweer op onze digitale deurmat viel. Na onder andere de Atari 2600 wordt er nog een gaming-icoon in een LEGO-jasje gestoken.  Dan hebben we het over LEGO Icons 10323 PAC-MAN.

Een gloednieuwe set waarmee je een klassieke Pac-Man-arcadekabinet bouwt. Compleet met lichtgevende muntgleuf, joystick, echt bewegende spookjes en, uiteraard, Pac-Man zelf. Een videogame-personage dat met zijn impact op de geschiedenis van het medium absoluut zijn plekje in de Icons-lijn verdient. Na de veertigste verjaardag van Return of the Jedi grijpt LEGO opnieuw een jubileum aan om een set te lanceren.

LEGO Icons 10323 PAC-MAN
🕹 (Afbeelding: LEGO)

43e verjaardag van klassieker

De LEGO Icons 10323 PAC-MAN wordt namelijk uitgebracht ter ere van de 43e verjaardag van de originele, allereerste Pac-Man. In 1980 begon het verslavende spelletje de wereld te veroveren. In de eerste zeven jaar werden er maar liefst 239822 exemplaren geïnstalleerd in arcadehallen over de hele wereld. Nog een kek feitje: het feit dat Pac-Man geel is, hebben we te danken aan LEGO. De bedenker van het spelletje, Toru Iwatani, liet zich naar eigen zeggen inspireren door “het iconische geel van het LEGO-steentje.” Iets waar de Deense fabrikant uiteraard graag mee pronkt. Weer wat geleerd.

LEGO Icons 10323 PAC-MAN
🕹 (Afbeelding: LEGO)
LEGO Icons 10323 PAC-MAN
🕹 (Afbeelding: LEGO)

Verrassende details

Maar goed, terug naar de set zelf. Met 2650 steentjes bouw je een klassieke, kleurrijke arcadekabinet. Aan de zijkant zit een hendel, waarmee je ervoor kunt zorgen dat onze gele vriend en de spookjes door het doolhof bewegen. Wist je trouwens dat de twee spookjes die we in deze set terugzien ook namen hebben? Blinky en Clide. Nog een mooi detail: achter in de LEGO-versie van het arcadespel zit een mini-arcadekabinetje verstopt, inclusief minifiguurtje dat Pac-Man aan het spelen is:

LEGO Icons 10323 PAC-MAN
🕹 (Afbeelding: LEGO)

Releasedatum en prijskaartje

De 18+-set gaat 269,99 euro kosten, net zoals de Nintendo Entertainment System die LEGO al eerder uitbracht. Een flink bedrag, maar dan heb je wel een uitdagende bouwervaring én een echte eyecatcher die elke geek, nerd, eigenlijk elke gast wel zal herkennen. En anders kun je ze meteen weer de deur wijzen. LEGO Icons 10323 PAC-MAN is vanaf nu te bestellen en wordt geleverd vanaf 4 juni. VIP-members kunnen al vanaf 1 juni hun slag slaan.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.