Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 23 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

WhatsApp luidt einde van de typefout in met langverwachte feature

Het einde van een typefouten-tijdperk: je kunt vanaf nu je verstuurde berichten op WhatsApp bewerken, mits je er op tijd bij bent.

Vergeleken met bijvoorbeeld de Verenigde Staten zijn we echt een WhatsApp-land. De chat-app van Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, is onze default manier van digitaal communiceren. We overwegen niet eens alternatieven, uitzonderingen daargelaten. En dat terwijl de concurrentie in de meeste gevallen veel meer features heeft. Met name Telegram is al jaren stappen verder dan onze groene favoriet.

WhatsApp geeft eindelijk gas

Maar ja, overstappen is zo goed als onmogelijk. Leuk dat jij om wat voor reden dan ook wil overstappen naar bijvoorbeeld Signal, maar je gehele sociale netwerk zit waarschijnlijk nog op WhatsApp. Iedereen meetrekken is een pittige opgave. Gelukkig zorgt Meta ervoor dat WhatsApp steeds competitiever wordt als het om features gaat. De ooit zo barebones chat-app wordt er steeds capabeler op.

Onlangs werd bijvoorbeeld de mogelijkheid uitgerold om jezelf berichten te sturen. Handig als je bijvoorbeeld iets wil overhevelen van je smartphone naar je laptop, of als je even een geheugensteuntje wil noteren. Daar komt nu een nog veel grotere verandering bij. Ome Mark Zuckerberg heeft het zelf aangekondigd op Facebook: je kunt vanaf nu je WhatsApp-berichten bewerken.

WhatsApp berichten bewerken Mark Zuckerberg
📱 (Afbeelding: Facebook)

Iets wat er al jaren aan zit te komen. Geruchten, tests in de beta-versie van de chat-app en een hoop smeekgebedjes van gebruikers later hebben de ontwikkelaars dan eindelijk de knoop doorgehakt. Je groepschats hoeven niet meer tjolkvol te staan met tig verwijderde berichtjes, omdat een ander drie keer een typefout heeft verwijderd. Vanaf nu kun je chatten in beschaafd, correct gespeld Nederlands.

Zo bewerk je berichten

Het werkt zo: je houdt een bericht langer ingedrukt, en dan kies je voor de optie ‘Edit’, ‘Bewerk’ in het Nederlands. Dan kun je het bericht in kwestie compleet aanpassen. Ja, je kunt er geintjes mee uithalen: als een ander bijvoorbeeld al ‘ja’ antwoorde op jouw onschuldige vraag, dan kun je in principe die vraag helemaal veranderen naar iets beschamends.

WhatsApp berichten bewerken Mark Zuckerberg
📱 (Afbeelding: Meta)

Beperkingen

Gelukkig beseft Meta ook dat die vrijheid tot onwenselijke situaties kan leiden. Het techbedrijf beperkt de risico’s met een belangrijke beperking én een waarschuwing. Je kunt je berichten ten eerste enkel in de eerste vijftien minuten nadat je ze verstuurd hebt bewerken. Daarna heb je pech, net zoals voorheen. Ook zien de anderen waarmee je chat bij je bewerkte bericht staan dat ie bewerkt is. Dus nee, je kunt niet stiekem doen alsof je typefout nooit heeft bestaan. Ook voor de hand liggend: je kunt enkel je eigen berichten bewerken.

Lukt het nog niet om berichten te bewerken? Meta is de feature gefaseerd aan het uitrollen, wereldwijd en zowel op iOS als op Android. Wellicht zal je dus nog een aantal dagen wat beter op je typefouten moeten letten. Check in de tussentijd ook dit artikel, waarin we je allerlei WhatsApp-trucjes laten zien die je waarschijnlijk nog niet kent!

Mark Zuckerberg

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.