Pim Jansen
Pim Jansen Tech 5 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Deze camera maakt naaktfoto’s van alle mensen: ‘Cruciaal voor discussie’

Als tiener droomden we ervan: een camera die foto’s omtovert tot naaktfoto’s. Goed, nu is er kunstmatige intelligentie en de NUCA.

De camera is nog niet op de markt, maar het prototype werkt. NUCA is vooral ontwikkeld om ons de gevaren van AI te doen inzien. In de video in dit artikel zie je het toestel werkt.

NUCA maakt naaktfoto’s van aangeklede mensen

NUCA, een camera die “bedoeld is om het huidige traject van generatieve AI bij het reproduceren van lichaamsbeelden te provoceren en in twijfel te trekken”, gebruikt AI om binnen 10 seconden automatisch elke persoon die op de foto wordt gezet uit te kleden. Zonder dat iemand het doorheeft, maak je een naaktfoto van hem of haar.

Deze camera maakt naaktfoto's van aangeklede mensen
(Afbeelding: NUCA)

De NUCA-camera is aangekondigd als een “speculatief ontwerp- en kunstproject” door de makers Mathias Vef en Benedikt Groß, maar het is een functioneel prototype dat werkt zoals aangekondigd. Uitkleed-apps kunnen het al sinds 2019, deze camera maakt het nog eens extra triviaal om naaktfoto’s te maken van iedereen die je voor je hebt.

‘Cruciale discussie over het potentieel van AI’

“Dit project lokt een cruciale discussie uit over het potentieel van AI, met de nadruk op toestemming, algoritmische eerlijkheid en de maatschappelijke gevolgen van AI-gegenereerd beeldmateriaal”, aldus de ontwerpers van NUCA.

Het 3D-geprinte prototype van de camera

Het huidige prototype van NUCA is een 3D-geprinte camera met een groothoeklens van 37 millimeter. Wanneer de camera een foto neemt, stuurt hij deze naar een server die een classifier gebruikt. Deze classifier analyseert de foto om het onderwerp in tekst te beschrijven: het geslacht, de leeftijd, culturele achtergrond, et cetera.

Die tekst wordt dan gebruikt om een prompt te genereren dat wordt ingevoerd in een Stable Diffusion tekst-naar-beeld AI beeldgenerator, die samen met een model van Civitai wordt gebruikt naaktfoto’s produceren. De camera gebruikt ook een open source “one-click” gezichtsverwisselingstool om het gezicht van de foto toe te voegen aan het resulterende AI-gegenereerde beeld.

Check de video voor de techniek in beeld.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.