Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 2 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Hoe Joaquin Phoenix in no-time 23 kilo verloor voor Joker

Afvallen in Hollywood is part of the job, en soms moet het extreem. Zo verloor Joaquin Phoenix voor zijn Oscar-winnende rol als Joker 23 kilo in minder dan 3 maanden tijd. Nu het vervolg eraan komt, met Lady Gaga als Harley Quinn, zal hij dus weer aan de appels, sla en asperges noemen. Don’t try this at home.

Op verzoek van Joker-regisseur Todd Phillips werd de acteur op een streng dieet gezet. Joaquin Phoenix schijnt nog geopperd te hebben voor een wat vollere Joker, maar Todd Philips zag dit niet voor zich. Hij wilde een “superdunne Joker”, dus dat betekende voor de acteur dat hij aan de slag moest met een streng dieet.

Afzien voor de rol als Joker

De volledige voorbereiding voor de film (en het bijbehorende dieet) was onder begeleiding van een professional en dat is maar goed ook, want aan People laat de acteur weten dat deze periode heel zwaar was voor hem. “Ik had verwacht dat ik door het extreme afvallen gevoelens als ontevredenheid, honger, kwetsbaarheid en zwakte zou voelen”, zei hij. “Maar wat ik niet had verwacht, was hoe slap ik me fysiek voelde.”

Zo laat de acteur weten dat het voor hem voelde dat hij zijn lichaam op een soepelere manier kon bewegen dan dat hij gewend was. Dit heeft hij vervolgens weer gebruikt in zijn vertolking als Joker. “Ik denk dat dat een belangrijk onderdeel van het personage is geworden.”

Joaquin Phoenix tijdens het filmen van Joker:

Weer terug in zijn ‘oude’ vorm tijdens de Oscars:

Niet alleen het lichaam van Joaquin Phoenix had moeite met het verliezen van zo veel kilo’s in een korte tijd, ook zijn mentale gezondheid ging in deze periode flink achteruit. “Het blijkt dat veel afvallen invloed heeft op je psyche, en je begint echt gek te worden als je zoveel gewicht verliest in die tijd”, vertelt hij aan People.

Hoe viel Joaquin Phoenix 23 kilo af?

Met welk dieet Joaquin Phoenix zoveel kon afvallen, is niet exact bekend. En dat is misschien maar beter ook. Als je 23 kilo op een gezonde manier wil verliezen, dan zou je er ongeveer een jaar over doen. De Joker-acteur deed dit echter in twee, hooguit drie maanden. Dat is bizar snel, en uit voorzorg deelt hij daarom geen details over het horrordieet en de bijbehorende trainingen.

Appels, sla en asperges

Wat de acteur wél heeft benoemd, is dat zijn voeding vooral bestond uit appels, sla en asperges. Er ging ook even een roddel rond op het internet dat de acteur op één appel per dag zou leven, maar dit ontkent hij.

Joker: Folie à Deux

Het afvallen was in ieder geval niet voor niets. De film werd een kaskraker, filmrecensenten waren lovend en er gingen twee Oscars mee naar huis, waaronder eentje in de tas van Joaquin Phoenix voor beste acteur. Niet voor niets komt er een vervolg, Joker: Folie à Deux. Die verschijnt op 4 oktober 2024. Lees hier meer.

Afvallen in Hollywood

Dat gewicht verliezen of aankomen in Hollywood part of the job is, las je al eerder. Check ook de absurde transformaties van Christian Bale, Chris Hemsworth, Matthew McConaughey en Jonah Hill.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.