Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 8 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Joker 2 komt eraan: filmtitel duidt op clash met Batman

Todd Philips heeft op Instagram uit de doeken gedaan dat er een opvolger komt van zijn film over Joker. Hij deelde op Instagram het script, met de werktitel Folie à Deux. En dat zou zomaar eens kunnen betekenen dat Batman zijn opwachting maakt in het tweede deel.

Joker, met Joaquin Phoenix in de rol van het titelpersonage, kwam in 2019 uit en werd bewierookt door filmcritici en fans. Bij een film binnen het DC Universum ben je actie en superhelden gewend, maar Todd Philips bracht een uniek oorsprongsverhaal over een mislukte komiek die uitgroeit tot schurk en later de grote vijand van Batman. Een ijzersterk psychologisch portret, dat qua filmstijl voelt als klassieke cinema. De film won onder meer een Oscar voor Beste Acteur en Beste Filmmuziek.

Joker: Folie à Deux

Nu komt er dus een tweede deel, met de werktitel Joker: Folie à Deux. Origineel, die Franse kwinkslag. Mag zo blijven heten, als het aan ons ligt. Letterlijk vertaald betekent het overigens ‘waanzin voor twee’.

In de psychologie is Folie à Deux een term die verwijst naar een psychische stoornis die twee of meer personen treft, meestal in dezelfde familie. En als je in het eerste deel van Joker een beetje hebt opgelet, dan zou hier wel eens een veelbelovende boodschap in verscholen kunnen zitten.

Maakt Batman zijn opwachting, komen er meerdere Jokers?

Gebaseerd op het plot van de eerste film, en dat Thomas Wayne de echte vader van Joker zou kunnen zijn, is het mogelijk dat deze film superheld Batman (Bruce Wayne) introduceert. Zo zouden de twee met elkaar verbonden kunnen zijn, met het Folie à Deux-idee en dezelfde vader. Maar dit is speculeren (en misschien wel vals hopen). Zo zijn er ook fans die menen dat de werktitel hint naar meerdere Jokers. Het complete script mag dan op Instagram staan, er is nog niets over bekend.

Geheel onlogisch zou de opwachting van Batman niet zijn, gezien zijn verleden met Joker in de comics en films. Maar we zullen moeten wachten op meer informatie. Feit is dat het vervolg Folie à Deux klaarligt en is geschreven door Todd Philips en co-writer Scott Silver. De hoofdrol wordt weer vertolkt door Joaquin Phoenix, die een Oscar won met zijn rol.

Lees hier hoe Joaquin Phoenix in drie maanden tijd 23 kilo verloor voor zijn rol als Joker.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.