Alrik de Jong
Alrik de Jong Gezondheid 8 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Koffiedrinkers leven langer, maar met een maximaal aantal kopjes per dag

Uit een nieuw onderzoek, gepubliceerd in Annals of Internal Medicine, blijkt dat mensen die koffie drinken statistisch gezien langer leven. Maar dat betekent niet dat koffiedrinkers nu ongeremd kunnen bijtanken, want er is wel degelijk een maximaal aantal kopjes per dag.

Koffie is een veel onderzocht goedje, getuige alleen al deze vier interessante onderzoeken. Zo drinken mensen hun bakje troost veelal op een ‘verkeerd tijdstip’, bestaat er een maximaal aantal kopjes per dag en kan het drankje zelfs helpen bij afvallen.

Onderzoek: koffiedrinkers leven langer

Het onderzoek in Annals of Internal Medicine heeft een meer algemene conclusie: mensen die regelmatig koffie drinken, leven langer. Maar onderzoekers waarschuwen dat te veel juist schadelijk kan werken.

Voor het onderzoek zijn 170.000 Britten tussen de 37 en 73 jaar zeven jaren achtereen gevolgd. Al hun gezondheidsgegevens werden nauwkeurig gemonitord. De respondenten die 1,5 tot 3,5 kopjes per dag dronken liepen tot 30% minder kans om tijdens het onderzoek te overlijden dan degenen die geen koffie dronken. Een klein beetje suiker maakt daarbij niet zoveel uit. Koffiedrinkers die een beetje suiker toevoegen hebben volgens het onderzoek 16 tot 21% minder kans dan niet-koffiedrinkers om te overlijden.

Maximaal aantal kopjes per dag

In het onderzoek waarschuwen de wetenschappers er dus ook voor dat je te veel kunt drinken. Maar wat is nou het maximaal aantal kopjes koffie per dag? Daar werd eerder onderzoek naar gedaan, lees hier meer.

Verbluffende conclusie, met een nuance

Terug naar het onderzoek over langer leven door koffie, want volgens Christina Wee, universitair hoofddocent geneeskunde aan de Harvard Medical School, is het een studie met een verbluffende conclusie. “30 procent is echt enorm. Er zijn weinig andere voedingsmiddelen die het risico op overlijden zo drastisch verminderen”, zegt ze in The New York Times. Daarbij maakt ze direct ook een nuance, want er zijn natuurlijk ook andere factoren van invloed zijn in het leven van koffiedrinkers. Ze suggereert dat koffiedrinkers misschien wel gezondere keuzes maken in hun leven, zoals veel bewegen en eerder voor water kiezen dan frisdrank.

Daarbij stelt een andere onderzoeker die meewerkte aan de studie dat er naast het maximaal aantal kopjes koffie per dag nog een kanttekening is. “Het lagere risico op overlijden geldt niet bij bijvoorbeeld een frappuccino of latte”, aldus Eric Goldberg van de N.Y.U. Grossman School of Medicine. Hij verwijst naar de hoeveelheden calorieën en vetten in deze drankjes, die de positieve effecten teniet doen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.