Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 23 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Batman-icoon en Al Pacino veroveren de bios met keiharde thriller

Batman is terug, zowel voor als achter de camera. Michael Keaton knalt namelijk in de Nederlandse bioscopen met Knox Goes Away, een gloednieuwe actiethriller met onder andere Al Pacino.

Michael Keaton is al in de 70, maar diep van binnen zal de Amerikaanse acteur zich nog altijd Batman voelen. Hij imponeerde als een onverzettelijke en pretentieloze versie van de superheld in Batman, uit 1989. De samenwerking met Tim Burton leverde een filmpareltje op. Wat ons betreft, sorry, zelfs sterker dan de adaptaties van Christian Bale en Christopher Nolan. 


Michael Keaton in Knox Goes Away

Ook 35 jaar later zit Keaton gelukkig niet stil. Hij is op het moment van schrijven de Nederlandse bioscopen aan het veroveren met Knox Goes Away. In plaats van als zeventiger het rustiger aan te gaan doen volgt Keaton namelijk het carrièrepad van Bruce Willis, Liam Neeson en talloze andere Hollywood-veteranen; cashen met low-budget thrillers en actiefilms.

Vooral Willis was er de afgelopen tien jaar berucht om dat hij voor een reeks aan matige B-films één of twee dagen op de set aanwezig was, prominent op de poster geplakt werd en een zak geld incasseerde. Win-win, als je de creatieve of kwaliteitsfactor even vergeet.

Gelukkig weet de nieuwste actiethriller met Michael Keaton dat niveau te ontstijgen. Dan hebben we het over Knox Goes Away, een actiefilm die na een beperkte release in de Verenigde Staten een opvallend brede bioscooprelease in Nederland heeft gekregen.

Regisseur én hoofdrolspeler

De Batman-acteur speelt niet alleen de hoofdrol in Knox Goes Away, maar staat ook achter de camera als regisseur. Pas voor de tweede keer in zijn lange carrière overigens. De vorige keer was in 2008, voor het matig uitgepakte The Merry Gentleman.

Terug naar 2024, want Knox Goes Away doet het een stuk beter. Daarin speelt Keaton John Knox, een huurmoordenaar die slechts nieuws te horen krijgt; hij begint te dementeren. Dat rampzalige feit ontketent een race tegen de klok, waarbij de klok zijn eigen aftakelende brein is. Knox wil voor het te laat is nog afrekenen met zijn eigen verleden en zijn van hem vervreemde zoon redden, met behulp van zijn beste vriend, gespeeld door niemand minder dan Al Pacino. Ja, Hollywood-connecties hè.

‘Spannende race-tegen-de-tijd thriller’

Ook Pacino kiest de laatste jaren niet de meest denderende films uit, maar Knox Goes Away beloofde vanaf trailer één al een vermakelijk tussendoortje te gaan worden. Het goede nieuws? Die verwachting lossen Keaton en co. zeker in.

“Jason Bourne was een CIA-patriot met een gevaarlijke missie. Knox is een moreel twijfelachtige huurmoordenaar. Beiden hebben geen geheugen. Verhaal van de bovenste plank door Michael Keaton,” concludeert Mark Jackson van de Epoch Times. “Michael Keaton is op topniveau in deze eigenzinnige misdaadthriller,” aldus een andere filmrecensent.

Verwacht ook niet enkel domme actie. Filmrecensent Jeffrey Anderson zegt bijvoorbeeld het volgende over Knox Goes Away: “De film is zowel een rustig, ontroerend menselijk drama als een spannende, race-tegen-de-tijd thriller. Het is zelfverzekerd en slim, gevuld met fijne, subtiele vertolkingen.”

Scores en Nederlandse bioscopen

Toch is niet iedereen over de film te spreken. Niet omdat Knox Goes Away door en door slecht is, maar omdat het een net-nietje zou zijn: “Knox Goes Away is het ergste soort slechte film: het is er een die niet echt slecht is, maar teleurstellend genoeg dat het bestaan ervan je een beetje boos maakt, wetende dat het één of twee stappen verwijderd was van grootsheid,” aldus Holly Hazelwood van Spectrum Culture.


Het levert Michael Keaton uiteindelijk een Fresh-score op Rotten Tomatoes op. Een aanrader dus, al is de uiteindelijk score met niet denderend: 61 procent. De 6.9 op IMDb spreekt dan ook boekdelen: Knox Goes Away is een zeer verdienstelijk tussendoortje met je favoriete Hollywood-helden, maar verwacht geen Oscars-materiaal.

Gelukkig kun je nu zelf een oordeel gaan vellen. Knox Goes Away draait in ieder geval nog komende week in de Nederlandse bioscopen. Stream je liever thuis een meeslepende thriller? Check dan ook deze topseries.Knox Goes Away Michael Keaton
(Afbeelding: Saban Films)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.