Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 23 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Je hebt 24 uur om deze zeldzame 18+ sets van LEGO te bemachtigen

Binnenkort gaat een nieuwe ronde van het LEGO BrickLink Designer Program van start. Een zeldzame kans om exclusieve sets te bemachtigen, mits je er op tijd bij bent. Een Nederlandse fan maakt kans om tonnen binnen te harken.

Als je dacht dat de middels IDEAS gelanceerde sets al exclusief waren, dan kun je helemaal watertanden op BrickLink. Op dat platform wordt naast een hoop tweedehands LEGO ook het BrickLink Designer Program georganiseerd.

Fans verdienen tonnen met eigen sets

De insteek? Crowdfundings-acties van door fans ontworpen set. Het grote verschil met IDEAS is naast het feit dat fans de sets financieren ook dat er een keiharde maximum oplage is. Op is dus op.

Dan denk je; ‘Ach, gewoon beetje op tijd zijn’, maar dan onderschat je alsnog de populariteit van de sets. Zelfs nadat LEGO de maximale oplage van BricLink-sets van 10.000 naar 30.000 exemplaren verhoogde, waren meerdere sets al binnen 24 uur op. Een lucratief succes, want de hobbyontwerpers krijgen een percentage van de omzet.

Royalties die voor één hobbyist opliepen tot maar liefst 500.000 dollar, binnen één dag. Daarna loopt de teller dus helaas niet door, want in tegenstelling tot IDEAS stopt LEGO dus echt de ‘persen’ wanneer de 30.000 is bereikt. Maar goed, half miljoen, bingo!

Binnenkort is er weer een nieuw groepje aan getalenteerde ontwerpers die zichzelf al rijk kunnen gaan rekenen. Op 6 juni om 17:00 Nederlandse tijd gaat de pre-order van BrickLink Designer Program Series 2 van start. Op die dag moet je er dus razendsnel bij zijn, want opnieuw blijft de oplage beperkt tot 30.000 stuks. Je kunt vijf verschillende sets crowdfunden, met maximaal twee exemplaren per set, per huishouden.

LEGO hoopt de resulterende bestellingen in november van dit jaar bij je te bezorgen.

Hieronder zetten we de toffe fan-designs voor je op een rijtje. Let dus wel op: deze toffe sets voor volwassenen kun je enkel bemachtigen door op 6 juni om 17:00 snel toe te slaan. Geen tweede kans, geen extra oplages. Je kunt alle (aankomende) BrickLink Designer Program Series op deze overzichtspagina bekijken.

Logging Railway

We trappen af met Logging Railway, een door een voor zover wij na kunnen trekken Nederlandse fan ontworpen set: Ties van Asseldonk. Hij bedacht een fictief houthakkersbedrijf en spoorweg, gevestigd i Oregon, VS. De spoorweg is gebouwd om gekapte boomstammen uit het bos te vervoeren naar de zagerij. Het resultaat is een ontzettend toffe display piece.

🎁 Check de set op BrickLink

The Ocean House

Een ontwerper die zichzelf Harry Finkel noemt zorgt voor een hele andere vibe. Hij schrijft verhalen voor zijn zoons, die hij vervolgens tot leven brengt door ze in LEGO-vorm te realiseren. Na The Mountain Windmill scoort hij nu opnieuw met een zelfontworpen BrickLink-ontwerp: The Ocean House. Opnieuw een kleurrijke set met een kenmerkend stijltje.

🎁 Check de set op BrickLink

Mushroom House

We blijven even in de huizenbusiness met Mushroom House, een soort Smurfen-achtige situatie met een gigantische paddenstoel, een reuzeslak en planten waar je bang van wordt. Koddig, schattig en vooral: nog enigszins betaalbaar.

🎁 Check de set op BrickLink

Brick Cross Train Station

Als een fan-ontwerper kans maakt om binnen één dag vijf ton binnen te harken, dan is het deze wel. Brick Cross Station is met zijn rijkheid aan details en een schaal die op de modulaire gebouwen van LEGO aansluit bij uitstek een design dat volwassen verzamelaars aanspreekt. Zonde dat slechts een beperkte groep daarvan kan gaan profiteren. Mits je bereid bent om de portemonnee te trekken: Brick Cross Train Station gaat 259,99 euro kosten.

🎁 Check de set op BrickLink

Ominous Isle

Last maar zeker niet least hebben we Ominous Isle, een set die perfect inspeelt op de piraten-nostalgie van de huidige generatie aan volwassen LEGO-fans met een leuk budget. Het is het type Pirates-set uit hun jeugd, maar dan on steroids, met een 61 centimeter breed model als resultaat. Pracht.


🎁 Check de set op BrickLink

Je kunt alle aankomende BrickLink Designer Program-sets én de bijbehorende voorwaarden checken op deze actiepagina. Koop je liever sets via de reguliere weg? Op onze overzichtspagina hebben we de tofste nieuwe 18+-sets voor je op een rijtje gezet.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.