Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 13 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Hoe effectief is een HIIT-workout voor je gezondheid?

Sinds een paar jaar is HIIT, dat staat voor High Intensity Interval Training, een populaire manier om veel calorieën te verbranden. Deze manier van trainen is immers intensief. Maar hoe goed is zo’n training echt voor je gezondheid?

Fit worden aan de hand van intervaltraining, vaak met workouts van nog geen half uur. Ideaal als je weinig extra vrije tijd hebt, maar wel een paar kilo’s kwijt wil. Zouden we vanaf nu iedere dag een HIIT-workout moeten doen of is deze manier van trainen niets meer dan een hype?

Wat is HIIT?

Eerst even terug naar de basis. Wat is HIIT precies? Er zijn namelijk verschillende vormen van HIIT. Een populaire variant is de Tabata, een vier minuten durende workout waarbij je acht korte intervallen hebt. Ook de 1-minuut HIIT wordt vaak gedaan. Hierbij geef je één minuut alle energie die je hebt, en vervolgens mag je één minuut rusten. Dit herhaal je een aantal rondes.

Er is dus niet één manier van deze trainingsmethode aan te wijzen. Wat alle varianten wel gemeen hebben, is dat het korte trainingen met een hoge intensiviteit zijn.

Deze manier van trainen is afgelopen jaar in het bijzonder populairder geworden, omdat het een vorm van sporten is die je gemakkelijk buiten uitvoert. Dichte sportscholen? Geen probleem voor HIIT. Het enige wat je ervoor nodig hebt, is je eigen lichaamsgewicht. Je kunt het zwaarder maken met gewichten, maar dat is niet nodig.

Meer bewegen: zo realiseer je het zonder sportschool

Benieuwd naar hoe zo’n HIIT-circuit er in de praktijk uitziet?. Kijk maar eens naar het schema van Tom Holland, dit trainingsschema van Simu Liu en dit schema van Chris Hemsworth.

De voordelen en kanttekeningen van HIIT

Het doel van HIIT is het aangaan van een challenge. Hoe ver kun je jouw lichaam pushen? Het is niet de bedoeling dat je na een training flauwvalt of niet meer op je benen kunt staan, maar je geeft wel het maximale. Het opzoeken van die grenzen is immers goed voor je hart, toch?

Er zitten inderdaad een hoop voordelen aan het doen van een HIIT-workout, vertelt professor Jamie Burr aan de The New York Times. Burr heeft de de fysiologische effecten van vele soorten fysieke activiteiten bestudeerd. Hij zegt dat HIIT wordt gelinkt aan een betere bloedsuikerspiegel en bloeddruk, maar alleen op de dagen dat je sport.

Burr laat dan ook weten dat het prima is om een HIIT-workout in jouw trainingsschema mee te nemen, maar zorg er ook voor dat je op de andere dagen van de week een andere manier lichaamsbeweging uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan fietsen, zwemmen, joggen of in een flink tempo wandelen.

De workout van Tom Holland voor Spider-Man: ‘Ergste training ooit’

“Bij de meeste mensen lijdt HIIT tot een grotere toename van de maximale zuurstofopname dan matige training”, zegt professor Ulrik Wisloff in hetzelfde New York Times-artikel. Wisloff onderzoekt al twintig jaar deze manier van trainen. Ook vertelt hij dat die maximale zuurstofopname sterk geassocieerd wordt met een langere levensduur.

Iedere dag een High Intensity-training?

Is het dan ook aan te raden om elke dag een HIIT-workout te doen? Nee. Volgens Jamie Burr is het dagelijks uitvoeren van HIIT geen aanrader, omdat deze intensieve manier van sporten kan leiden tot letsel of overtraining van de spieren.

De crux van het verhaal: HIIT is zeker goed voor je lichaam, maar overdrijf het niet en combineer het met minder intensieve sporten. Eens per week is goed voor je maximale zuurstofopname, je brein en je hart.

Een oefening die je vaak terugziet bij een HIIT, is de burpee. Maar hoe gezond is een burpee voor jouw lichaam? Een cardioloog en trainer leggen het uit in dit artikel.

FITNew York Times

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.