Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 3 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

GTA 6 is verder af dan we denken: is de aankondiging nabij?

Staat de aankondiging van GTA 6 dan toch voor de deur? Dat is wel wat een gereputeerde leaker claimt op basis van overtuigende screenshots.

GTA 5 kwam aanvankelijk uit op de generatie van de Playstation 3 en de Xbox 360. Een eeuwigheid geleden. Sindsdien zijn we alweer twee generaties verder. De Playstation 5 en de Xbox Series X liggen al in de winkels, maar de Grand Theft Auto van dit moment is nog steeds GTA 5. Sure, GTA Online wordt continu voorzien van nieuwe content, maar gamers die de reeks spelen voor de singleplayer-ervaring zitten al sinds 2013 op een opvolger te wachten.

GTA 6: van geruchten tot megalek

Aan de geruchten ligt het in ieder geval niet. De afgelopen jaren vloog de speculatie en vermeende gelekte informatie je om de oren. Van geruchten over de vrouwelijke hoofdrolspeelster van GTA 6 tot speculatie over een baanbrekende online-ervaring. Tot 18 september vorig jaar. Toen maakten we opeens kennis met GTA 6, maar niet op de manier waar we op hoopten.

Een tiener brak in op de interne Slack-omgeving van ontwikkelaar Rockstar Games, en bemachtigde tientallen video’s van de onaangekondigde games. De beelden toonden een game die duidelijk nog in ontwikkeling was, maar voor fans die al negen jaar aan op een aankondiging wachten was het desalniettemin een groot moment. Eindelijk kregen ze de langverwachte game te zien.

Van het internet geschrobt

Rockstar Games en uitgever Take-Two Interactive kwamen snel in actie, en zorgden ervoor dat de gelekte beelden van het internet werden gehaald. Zelfs een brutale uitgever die in een trailer voor een andere game kort de gelekte beelden liet zien, moest zijn video direct offline halen. Gelukkig was er ook semi-goed nieuws: Rockstar verzekerde fans dat GTA 6 niet vertraagd zou worden als gevolg van de leak.

Daarna bleef het stil rondom de langverwachte game. Althans, vanuit de officiële hoek. De geruchtenmolen draaide immers vrolijk verder. Fans hoopten dat GTA 6 officieel onthuld zou gaan worden op de 25e verjaardag van de allereerste Grand Theft Auto. Die aankondiging bleef uit, maar fans zijn er online heilig van overtuigd dat de nieuwe game zeer binnenkort onthuld kan gaan worden.

Game is verder af dan we dachten

Niet zonder reden: uit verschillende bronnen blijkt dat de game al verder af is dan werd gedacht. Toen GTA 6 vorig jaar lekte, maakten de bestandsnamen duidelijk dat het om een vrij vroege build van het spel ging. Een oudere versie, die er ook nog eens vrij bare-bones uitzag. De conclusie leek dan ook duidelijk: het spel is nog lang niet af, en het gaat dan ook nog lang duren voor we ‘m zelf kunnen gaan spelen.

Toch lijkt dat mee te vallen. Een insider die zichzelf online ‘Tez2’ noemt, heeft op een forum nieuwe informatie over GTA 6 gedeeld. Tez2 is niet zomaar een anoniem account: in het verleden heeft de leaker al meermaals informatie gelekt, die achteraf ook bleek te kloppen. Hij wijst erop dat de gelekte video’s bestandsnamen tonen met de termen “bankrelease”, “beta” en “debug”. De leaker beweert op basis van zijn bronnen dat ‘bankrelease’ een “debug build is die vrijwel feature complete is” en heeft ‘beta’ “extra functionaliteit die richting content complete gaat.”

Laatste fases voor release

Een andere ontwikkelaar lichtte op Twitter toe wat die termen betekenen. Feature complete betekent dat alle functionaliteit binnen de game compleet is. Content complete impliceert dat het spel ook zo goed als af is wat content betreft, en daarmee ook al speelbaar is. Op Twitter concludeert men dan ook dat GTA 6 “zo goed als af is” en dat Rockstar het spel voor aan het bereiden is op “de laatste fases voor release.”

De ontwikkelaar verwacht dat Rockstar op dit moment enkel nog de game op aan het poetsen is. De puntjes op de i, zeg maar. Bij een immense, baanbrekende game als GTA 6 hoeft dat echter niet te betekenen dat het spel al binnenkort uitkomt. Stel het komt nu echt enkel nog aan op oppoetsen, dan kan dat alsnog lang gaan duren. Er is immers zoveel om op te poetsen, zoveel om af te ronden.

Geen garantie voor snel spelen

Reken er dus niet op dat je deze zomer al rond aan het rijden bent in de next-gen versie van Vice City. Grand Theft Auto-games worden vaak meer dan een jaar voor de uiteindelijke release aangekondigd. Dus ja, de kans is groot dat Rockstar op het punt staat om GTA 6 te gaan onthullen. De game lijkt er dus klaar voor te zijn, als we gereputeerde leakers moeten geloven. Maar de kans dat de game ook voor de tweede helft van 2024(!) uit gaat komen, is vrijwel nihil.

Neem dit nieuws dan ook met een flinke korrel zout. Of het allemaal nou klopt of niet, het blijft een kwestie van wachten. Of het nou wachten is na een aankondiging of überhaupt wachten op de aankondiging van GTA 6, maakt dan niet zoveel verschil meer.

Twitter

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.