Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 3 feb 2023
Leestijd: 5 minuten

The Authority: maak kennis met DC’s antwoord op Marvel’s Avengers

James Gunn heeft ambitieuze plannen onthuld voor de toekomst van het DC Universe. Daarin speelt The Authority een grote rol, een obscure superheldengroep die de basis vormde voor de Avengers zoals we ze nu kennen.

Dinsdagavond onthulden de kersverse DC Studios-bazen James Gunn en Peter Safran de toekomst van het DC Universe, hun tegenhanger van het Marvel Cinematic Universe.

DC Studios begint met schone lei

Superman krijgt een nieuwe film, geregisseerd door Gunn zelf, het brein achter de Guardians of the Galaxy-films, Batman en Robin delen voor het eerst in 25 jaar weer het filmpodium en er zijn verschillende series aangekondigd.

Voor de details en een overzicht van alle aangekondigde projecten kun je terecht bij onze collega’s van WANT, die ze allemaal voor je op een rijtje hebben gezet.

Vandaag zoomen we namelijk in op één van de aangekondigde nieuwe superhelden-titels van DC Studios: The Authority. Dat is namelijk de enige superheld(engroep) die een grote rol gaat spelen in de nieuwe films en series, die we niet al eerder in een film hebben teruggezien.

WildStorm

Net zoals Gunn met de Guardians of the Galaxy een obscure superheldengroep naar een groter publiek wist te brengen, gaat hij dat voor DC opnieuw doen met The Authority. De kans is groot dat je nog nooit van ze hebt gehoord, en dat is niet zo gek.

De superhelden vielen namelijk onder WildStorm, een imprint van DC Comics die begon als een los uitgeverijtje van voormalige Marvel-tekenaars en schrijvers. Jim Lee, een beroemde comics-tekenaar, verkocht WildStorm in 1998 aan DC. De strips die onder WildStorm vielen bleven echter een losstaand universumpje.

De belangrijkste twee stripseries van de imprint waren WildC.A.T.s., over een groep superhelden die tegen aliens strijdt, en Stormwatch, over een geheime organisatie van de United Nations die de taak heeft om onze aardbol te beschermen. Na de overname door DC Comics werd die tweede serie gecanceld, middels een groots evenement waarin de aliens uit de Alien-franchise, ja die franchise, de superhelden versloegen.

DC’s The Authority

Dat detail mag je snel weer vergeten, maar de paar superhelden die het evenement overleefden, vormden vervolgens een nieuwe superheldengroep: The Authority. Een soort Avengers, maar dan van WildStorm. De nieuwe comics over de groep werden aanvankelijk geschreven door Warren Ellis.

The Authority bestond ironisch genoeg uit superhelden die duidelijk pastiches waren van populaire DC én Marvel-helden. Midnighter is een grimmigere versie van Batman, Apollo is duidelijk een soort Superman-kopie en Doctor lijkt trouwens enorm op Doctor Strange, de Marvel-superheld.

DC Uiverse films The Avengers the authority
Het team (Afbeelding: DC)

De rest van de crew bestaat uit Jack Hawksmoor, die zijn krachten krijgt van steden (ja, echt), Engineer, wiens bloed is vervangen door naboots, Swift, een vrouw met havik-achtige vleugels en klauwen en Jenny Sparks, die elektriciteit kan creëren. Ook uniek voor die tijd: Midnighter en Apollo, de Batman en Superman van de groep, waren een koppel:

DC Uiverse films The Avengers the authority
Het koppel (Afbeelding: DC)

 

Het begin van filmische comics

Verder zijn het allemaal vrij generieke superhelden, maar het leverde wel een megahit van een comics-serie op. De grootse tekeningen en scope van de avonturen in The Authority voelden filmischer aan dan andere comics uit die tijd. Sterker nog, de comics werden destijds ‘widescreen comics’ genoemd, omdat ze aan blockbusters uit de bioscoop deden denken. Nu geldt dat voor praktisch elke comic die Marvel en DC uitbrengen, maar we hebben het over een tijd voor het Marvel Cinematic Universe. Een ander tijdperk.

De basis voor de Marvel-films

Over Marvel gesproken: er is een vrij directe link tussen The Authority en de eerste Marvel-films. Nadat Ellis klaar was met de strip, kreeg de schrijver Mark Millar de pen in handen. Ja, de man achter Jupiter’s Legacy, de geflopte Netflix-serie. Hij goot zijn eigen sausje over The Authority.

Kort daarna werd hij ingeschakeld door Marvel om de Avengers te moderniseren, want die hadden drastisch een upgrade nodig voor een modern publiek. De resulterende comics die Millar daarna schreef vormden de blauwdruk voor de Avengers zoals we ze nu kennen, en hoe je ze ook in de eerste Avengers-film terugzag. De clue? Millar toverde de superhelden van Marvel basically om tot The Authority. Dezelfde grimmige, volwassen toon, dezelfde filmische insteek die hij op die helden toepastte. De overeenkomsten zijn evident, als je de twee naast elkaar legt.

DC Uiverse films The Avengers the authority
The Authority-comics (Afbeelding: DC)

Superman and The Authority

Sindsdien hebben meerdere teams aan de The Authority-comics gewerkt, maar de enorme populariteit van de eerste reeks heeft WildStorm nooit meer weten te evenaren. In 2010 besloot DC om de imprint te sluiten. Enkele populaire personages, waaronder The Authority, werden overgeheveld naar de superhelden-wereld van DC.

Recentelijk kregen ze nog een nieuwe kans in de vorm van Superman and The Authority, een gloednieuwe comic waarin de superheldengroep weer samenkomt om Superman te hulp te schieten in zijn strijd tegen een alien-ras.

DC Uiverse films The Avengers the authority
Superman and The Authority (Afbeelding: DC)

De toekomst van het DC Universe

De grote vraag is: hoe gaat de superheldengroep in het gloednieuwe DC Universe passen? Dat is een vraag waarop James Gunn nog geen concreet antwoord heeft gegeven. We weten enkel dat de superheldengroep zijn eigen film gaat krijgen. Speculeren kan natuurlijk wel. Waarschijnlijk gaan de Avengers-equivalenten van DC de aarde beschermen tegen kosmische bedreigingen, een soort Guardians of the Galaxy meets Captain Marvel-achtige insteek.

We weten op het moment van schrijven dus enkel dat The Authority een film wordt. De enige nieuwe DC-film waarvoor al een datum staat is Superman: Legacy. Die blockbuster komt pas op 11 juli 2025 uit. Oftewel: het gaat nog lang duren voor we The Authority op het witte doek gaan zien. In de tussentijd kun je bij Amazon deze bundel bestellen, waarin de beste comics over de superhelden-groep zijn verzameld.

YahooWildStorm Wiki

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.