Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Netflix 7 mei 2021
Leestijd: 5 minuten

Interview met Sheldon uit Jupiter’s Legacy: ‘Wilde nooit een superheld zijn’

Met Jupiter’s Legacy heeft Netflix eindelijk een grote superheldenserie in handen. Wij spraken met hoofdrolspeler Josh Duhamel.

Jupiter’s Legacy staat net op Netflix. De serie gaat over een generatie oude superhelden en hun zoons en dochters die hen moeten gaan opvolgen. Beide generaties denken echter anders over hun rol. Dat zorgt voor spanning en veel actie. Natuurlijk zijn er ook superschurken.

Josh Duhamel over Jupiter’s Legacy

Lees in dit artikel meer over de inhoud van de serie. Nu hadden we hadden de eer om met hoofdrolspeler Josh Duhamel te spreken. Hij speelt Sheldon Sampson alias The Utopian.

Normaal gesproken zijn superhelden jong en fris, maar nu speel je een oude held. Hoe is die rol voor jou?

Jupiter’s Legacy is anders dan wat ik ooit heb gezien. Ik ken geen enkele superheldenserie of -film waarbij de held echt ouder wordt. Voor mij als acteur was dat echt leuk, aangezien ik in twee tijdperken speel. Ik ben zowel iemand van rond de 30 die alles moet ontdekken, als een oude held die alles al heeft gezien en het lot van de wereld op zijn schouders draagt.”

Josh Duhamel Jupiter's Legacy Netflix
Sheldon Samson in de jaren 30 van de vorige eeuw. (Afbeelding: Steve Wilkie/Netflix)

Hoe is het om die twee tijdlijnen met elkaar te verbinden?

“Dat was misschien wel het mooiste aan Jupiter’s Legacy: switchen van een 30 naar 90-jarige. Een ambitieuze jongen die alles heeft om naar uit te kijken en dan verandert. Je ziet de invloed van de jaren, hoe hij alles met zich meedraagt en wat voor nieuwe problemen er zijn. In het begin is hij veel menselijker. Hij gaat door een psychologische spiraal, waarin hij zijn dode vader ziet en waarbij zijn leven geen zin meer heeft. Het is echt heel fascinerend. Ik denk dan ook dat ik meer plezier had in de jonge versie van mezelf dan de oude.”

The Utopian is de grootste en sterkste superheld van het universum. Kun je hem vergelijken met Superman?

“Er zijn natuurlijk overeenkomsten, maar ook veel verschillen. Superman was buitenaards, terwijl The Utopian eerst een gewoon mens was zonder krachten. Juist door zijn menselijkheid zijn er wat verschillen. Mijn zoon die geboren is met krachten kun je daarom beter met hem vergelijken. The Utopian weet hoe het is als mens en superheld.”

Josh Duhamel in de voorbereiding op zijn rol. (Afbeelding: ADAM ROSE/NETFLIX)

Wat was de grootste uitdaging voor jou?

“De hele dag in dat pak zitten voor Jupiter’s Legacy. De outfit ziet er natuurlijk cool uit, maar zit zeer strak. Het lijkt alsof je de hele dag wordt platgedrukt. Je bent dan ook de hele tijd aan het bewegen om jezelf wat ruimte te geven. Dan heb je natuurlijk nog het haar en die baard. Dat kostte elke dag enorm veel tijd, maar het zorgde voor een grappige verandering. Je voelt je meteen ouder en wijzer en gaat direct praten als een oude man”

Je gaat zelfs in therapie. Wat zegt dat over de Netflix-serie?

“Er zit een donker tintje aan de show, maar ik zie het meer als een menselijker perspectief. Mijn karakter heeft het gevoel dat niemand naar hem luistert en dat de wereld daardoor juist slechter is geworden. Daarnaast zit hij ook met zijn gevoelens in de knoop. Sheldon kan een kleine diamant op de maan spotten, maar weet totaal niet hoe hij om moet gaan met zijn dochter, wat vrij menselijk is. Zij gaat door een duistere tijd vanwege haar drugsgebruik. Ja het is dus duister, maar wel menselijk. Veel kijkers zullen zich hierin herkennen.”

En dan die blauwe plekken en littekens. Wordt het zo niet heel kwetsbaar?

“Ik vind het juist bizar dat je voorafgaand aan Jupiter’s Legacy nooit superhelden ziet na een gevecht. Je ziet in deze show helden gewoon sterven als de tegenstander te sterk is. Ze zijn sterfelijk. Dat maakt de inzet voor hen ook hoger. Ze voelen dat zij en hun geliefde dood kunnen gaan. Het kost ze ook tijd op fysiek en mentaal vlak om de wonden te laten helen.

Ik was dan ook nooit enthousiast om een superheld te spelen, omdat alles al gedaan is. Maar dit voelt meer als een familiedrama met een vader die superheld is. Hoe gaat hij om met zijn krachten en zijn familie? Dat was voor mij echt nieuw en uitdagend.

Denk je dat zijn superkrachten meer goed of juist meer kwaad doen?

“In Jupiter’s Legacy gaat Sheldon ervan uit dat hij meer goed kan doen met zijn krachten. Hij doodt niet en ziet superleden als een service. Zelf ben ik het daar niet mee eens, want als iemand mijn zoon wil vermoorden, schakel ik diegene daarvoor al uit. We hadden er zelfs discussies over op de set, omdat we zelf niets van de code snapten.

Elke beslissing heeft een uitzondering, maar voor Sheldon geldt dat niet. Het lijkt wel alsof hij een doodswens heeft, omdat hij door zijn eigen code zelf bijna het loodje legt. Dat is ook waarom hij in therapie zit. Aan de ene kant wil hij trouw blijven aan zijn code, maar aan de andere kant kan hij er niet mee omgaan.”

Jupiter's Legacy: Netflix onthult eigen Avengers in beelden nieuwe serie
De oude generatie helden. (Afbeelding: Netflix)

Als je zelf met een andere superheld op een planeet strandt, wie zou je dan kiezen?

“Mijn favoriete held is Batman, maar ik zou niet mijn hele leven alleen op een planeet willen zitten, want dan word je wel wat depressief. Ik kies dan toch Catwoman, dat is het beste van twee werelden.”

Jupiter’s Legacy is nu te zien op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.